Praha Jeruzalém

Premiér Šaron nabídl na čtvrteční schůzce palestinskému premiérovi Mahmúdu Abbásovi odsun vojsk z palestinských měst na Západním břehu s tím, že se tak stane okamžitě, jakmile palestinská samospráva podnikne konkrétní kroky proti teroristům. Odsun bude proveden takovým způsobem, aby samospráva mohla převzít nad územími kontrolu. Pokud by však na těchto územích došlo ke znovu vynoření teroru a samospráva nezakročí, nebude izraelská armáda váhat se zákroky. Šaron oznámil celou řadu kroků majících za cíl zlepšit humanitární situaci na teritoriích včetně skončení uzavírek, zvýšení počtu peněžních transakcí ze zmrazených fondů a zvýšení počtu pracovních povolení pro Palestince na 25 000.

V souvislosti se vztahem samosprávy k Hamásu řekl palestinský ministr zahraničí Nabíl Šách, že pokud Izrael zastaví vojenské akce a začne propouštět politické vězně, tak je samospráva podle jeho názoru připravena garantovat úplné zastavení násilí. Abbás se domnívá, že dohody o příměří s Hamásem dosáhne příští týden. Šaron se však již vyjádřil, že se s taktickým příměřím mezi samosprávou a teroristickými organizacemi nespokojí, nýbrž očekává, že se samospráva pustí do teroristické infrastruktury.

Od palestinské samosprávy se očekává toto: zatčení a souzení teroristů, konfiskace a odstranění ilegálních zbraní, rozpuštění teroristických organizací, prevence teroristických útoků, skončení podněcování. Dočasné příměří může být jen prvním krokem.

Hamás, kromě toho, že váhavě připouští možnost dohody a že si klade podmínky, zatím nevydal konečné prohlášení k Abbásovým požadavkům. Zatímco Abbás požaduje roční příměří, Hamás je ochoten zastavit útoky jan na několik týndů a to pouze na území Izraele – např. na vojenské cíle v Pásmu Gazy a na Západním břehu by útočil dál. Pochybnosti budí také otázka moci předáků Hamásu nad jeho vojenským křídlem Izzadin Kassam.


30.05.2003 00:00 3