Praha Jeruzalém

Izrael upustil od své poslední hrozby – zabít Jásira Arafata a tvrdí, že nehrozí žádná akce proti palestinskému vůdci. Předseda vlády Ariel Sharon vzbudil během víkendu rozruch svým prohlášením, že se už nadále nebude držet závazku nedotknutelnosti Arafata. Sharon řekl pro televizi Channel 2, že své rozhodnutí upřesní prezidentu Bushovi na schůzi v Bílém domě tento měsíc. „Předseda vlády Ariel Sharon nemá v úmyslu žádný zátah tento týden, dnes ani zítra.“ „Zaujal pozici v zásadě respektující Arafata a imunitu, které se těší,“ řekl pro vojenské rádio zástupce předsedy vlády Ehud Olmert.

Bílý dům se staví proti každému pokusu o poškození Arafata. „Dali jsme izraelské vládě jasně najevo, že bychom se postavili proti každému takovému zátahu,“ řekl mluvčí Národní bezpečnostní Rady Sean McCormak.

Arafat nezůstal Izraeli odpověď služen. „Chci říci Sharonovi a jeho bandě, že horou vítr nezatřese.“ řekl Arafat tisícům přívrženců před velitelstvím v Ramaláhu. Dále prohlásil, že boj bude pokračovat dokud nebude nad Jeruzalémem vztyčena palestinská vlajka. Arafat později v projevu ke stovkám palestinských školáků řekl: „Naším osudem je stát se mučedníky v této svaté zemi.“

Političtí analytikové soudí, že Sharonova hrozba proti Arafatovi je namířena za účelem získat podporu jestřábů ve straně Likud, a to před rozhodujícím referendem ohledně ústupu z pásma Gazy, které se bude konat ode dneška za týden.

25.04.2004 00:00 1