Praha Jeruzalém

Palestinská samospráva připravuje volby do místních zastupitelstev, ale při nynější kampani na registraci voličů se setkala s nezájmem, a to zejména mezi izraelskými Araby v Jeruzalémě. Samospráva otevřela tisícovku středisek, ale během úterý se k registraci na Západním břehu a v Pásmu Gazy dostavilo velmi málo Palestinců a v Jeruzalémě jen asi stovka. Pro samosprávu je nezájem voličů zklamáním a v představitelích budí trapné pocity. Samospráva proto požaduje zahájení kampaně, která by pohnula voliči a vyvedla je z jejich apatie. Registrace by měla být uzavřena do konce října a 9. prosince by měly proběhnout volby do 128 místních zastupitelstev.

Jedním z důvodů, proč se jeruzalémští Palestinci nejdou registrovat, je jejich strach, že by mohli přijít o status stálého obyvatele Jeruzaléma. Městská policie údajně registrační střediska denně centra kontroluje, zabavuje dokumenty a povolává dohližitele v centrech k výslechům.

Tyto policejní aktivity nicméně nejsou napadnutelné, protože podle mezivládní dohody nesmějí Palestinci provádět v Jeruzalémě politické a s vládou související aktivity. Otevření registračních středisek je z tohoto pohledu porušením dohod a zákona a Izrael je tak oprávněn uvažovat o krocích proti subjektům porušujícím dané zákony.

08.09.2004 00:00