Praha Jeruzalém

Muž číslo dvě na izraelském seznamu nejhledanějších teroristů a velitel Výborů lidového odporu, Džamal Abu Samhadana, byl úterý jmenován generálním ředitelem palestinského ministerstva vnitřní a národní bezpečnosti. Samhadana, jehož skupina stojí za bezpočtem raketových útoků na izraelské cíle, v minulosti přežil pokus o jeho zabití izraelskou armádou a nyní se stane osobností číslo dvě v nejdůležitějším ministerstvu Palestinské samosprávy dohlížejícím na její bezpečnostní složky.


Představitel izraelského bezpečnostního aparátu ve čtvrtek řekl Ynetu, že bezpečnostní establišment tímto jmenováním překvapen nebyl. „S nástupem vlády Hamásu skutečně není každé jmenování někoho, kdo je spojen s terorem, překvapením,“ řekl představitel a dodal, že „kdokoli zapojený do terorismu, plánovač či podpůrce, se může stát cílem a nezáleží na tom, jakou pozici nebo titul nese.“


V éře po stažení se Samhadanova skupina stala společně s Islámským džihádem vedoucí v raketových útocích. Výbory lidového odporu vedly ve snahách o přenos know-how výroby raket a infrastruktury z Pásma Gazy na Západní břeh. Izraelská armáda minulý týden v oblasti Betléma zabila šéfa raketové infrastruktury na Západním břehu, člena Výborů lidového odporu. Skupina v reakci na to přislíbila bolestivou odplatu. Abu Abir v rozhovoru pro Ynet řekl, že Samhadanovo jmenování skupině nezabrání v pokračování útoků na Izrael.


„Jmenován všeobecného velitele na tak významný post je součástí práva celého Palestinského lidu a všech jeho organizací účastnit se veřejné činnosti ve všech jejích formách včetně činnosti vlády,“ řekl Abu Abir. „Doufáme, že jmenováním velitele všichni napomůžeme palestinské vládě a ministerstvu vnitra zajistit bezpečnost veřejnosti a bezpečnost jejího majetku a pomůžeme zavést říd a bezpečí na teritoriích Palestinské samosprávy.“ „Ale tyto všechny věci nám a dalším organizacím odporu nezabrání pokračovat v odporu proti okupaci a jejím zločinům organizovaným způsobem,“ dodal.


Abu Samhadana patří k největšímu klanu v jižní Gaze. V minulých dnech se setkal s palestinským ministrem vnitra Saídem Siamem, vysoce postaveným členem Hamásu, který mu nabídl post. Abu Samhadana nabídku přijal. Měsíce před palestinskými vobami se Palestinská samospráva pokoušela získat Abu Samhadana pro své bezpečnostní služby s nadějí na využití jeho zkušeností a na začlenění členů jeho organizace a tím zajištění podpory pro Samosprávu, která pracovala na udržení příměří s Izraelem. V jednu chvíli dokonce šéf Palestinské samoprávy, Mahmúd Abbás, nabídl Samhadanovi roli šéfa vojenské rozvědky na místo zabitého Músy Arafata. Samhadana nabídku odmítl.

20.04.2006 00:00 1