Praha Jeruzalém

Hnutí Hamás oznámilo požadavek umístit vůdce Tanzímu na Západním břehu Marwána Bargútího, který je vezněn v Izraeli, na vrchol seznamu palestinských vězňů, kteří by měli být osvobozeni v rámci dohody o propuštění uneseného Gilada Šalita. Oznámil to v Londýně vydávaný arabský deník Al-Hajat. Podle zprávy lídr politbyra Hamásu, Chálid Mišál, řekl manželce Bargútího, že unesený voják nebude osvobozen bez propuštění jejího manžela.

Navíc hnutí Hamás požaduje, aby Izrael propustil 1400 vězňů ve třech vlnách. V první vlně by měly být propuštěny ženy a mladíci vězněni v Izraeli, Šalit by měl být současně převezen do Egypta. Ve druhé fázi Izrael propustí 500 palestinských vězňů a Šalit bude přemístěn do Izraele. V poslední vlně by mělo být propuštěno zbylých 500 vězňů.

Noviny také uvedly, že se při jednáních mezi pomocníky Bargútího a izraelskými představiteli ukázalo,že většina vládních ministrů se nestaví proti jeho propuštění. Představitelé Palestinské samosprávy proto odhadují, že izraelská zásada nepropouštět vězně „s krví na svých rukou“ byla zlomena.

Podle Al-Hajatu palestinští představitelé předpokládají, že Izrael opět odmítne podmínky Hamásu kvůli totožnosti vězňů, kteří jsou navrženi na propuštění. Deník nerozvedl důvody, ale podle odhadů to znamená, že Izrael bude trvat na svém odmítnutí propustit vězně „s krví na svých rukou“. Podle zprávy Hamás na svém výběru vězňů trvá. Nicméně představitelé Hamásu si stojí za propuštěním všech Palestinců zatčených před dohodami v Oslu z roku 1993 v čele s 29 vězni, kteří pobývají v izraelském vězení více než 20 let.

Mezitím arabská média uvedla, že šéf egyptské zpravodajské služby Omar Sulejmán by se měl v nejbližších dnech setkat s Mišálem, který by ho měl informovat o setkáních s vyššími izraelskými představiteli.

30.11.2006 00:00 2