Praha Jeruzalém

Hamás a další skupiny využívají minulý měsíc dohodnuté příměří k pašování zbraní do Pásma Gazy a k vybudování gerilových armád ve stylu Hizballáhu, s nimiž by se postavili Izraeli. Šéf oddělení operací izraelské armády, Sami Turjeman, řekl: „V příštích několika měsících budeme muset v Pásmu Gazy čelit takovým kapacitám teroristických organizací, na které jsme doposud nebyli zvyklí.“
Yossi Baidatz, šéf výzkumu pro vojenskou rozvědku, varoval, že Hamás využívá příměří, které vstoupilo v platnost 26. listopadu, ke svému posílení a k přípravě konfrontace s Izraelem.
Teroristé usilují ve svém vyzbrojování a výcviku o napodobení gerilových akcí Hizballáhu, jak je prováděl v létě při válce s Izraelem. Palestinci především zjistili, že útoky na vojenská zařízení a používání protitankových střel může být účinnější než běžné teroristické útoky. Podle izraelských bezpečnostních představitelů pomáhají Palestincům s výcvikem na egyptské Sinajské poušti ozbrojenci Hizballáhu.
Teroristé dopravili ze Sinaje do Pásma Gazy za posledních deset měsíců na 20 tun zbraní včetně vysokého počtu protitankových střel, které byly hlavní příčinou izraelských ztrát v libanonském tažení. Teroristé mají dále zájem na propašování raket s delším doletem jako jsou zdokonalené Kassámy a Kaťuše schopné zasáhnout židovské obce hlouběji v Izraeli.
Izrael se z Gazy stáhl v srpnu 2005. Od listopadu je na základě dohody zprostředkované Condoleezou Riceovou hranice mezi Egyptem a Gazou hlídána egyptskými a palestinskými policisty a dohled vykonávají evropští pozorovatelé. Ti však v posledních měsících několikrát od své odpovědnosti uprchli.
Izraelší představitelé zaznamenali na hranici několik případů narušení bezpečnosti včetně evidentního přepravování teroristů a zbraní. Říkají, že klíčové části hranice jsou propustné a že pašerácké tunely pod hranicí „kvetou.“
-zkráceno-

Celý článek viz WorldNetDaily.

27.12.2006 00:00 3