Praha Jeruzalém

Skupina 550 židů z celého světa se sešla při masivním sázení stromů v lese Naftali Mountains na severu Izraele. Velká část rozsáhlého zeleného lesa shořela v průběhu války v Libanonu v létě poté, co byl les mnohokrát zasažen raketami Kaťuša, které byly vypáleny Hizballáhem z Libanonu.
Akce sázení stromů byla vyvrcholením projektu „Směřující k severu“, v jehož rámci přijelo do Izraele na deset dní 550 mladých z celého světa. Všichni byli rozmístěni v osadách a městech na severu a byli zapojeni do opravy měst, protibombových krytů a lesů, které byly zničeny při druhé libanonské válce. Kromě těchto akcí se účastníkům velmi líbil speciálně vytvořený vzdělávací plán, který byl představen místními studenty.
Projekt je veden Centrem pro vedoucí iniciativy (CLI), nově vytvořenou neziskovou skupinou z USA, která by se měla soustředit na rozvoj vedení, profesionální růst a propagaci manažerské znamenitosti v židovské komunitě v USA a jinde ve světě. Skupina byla založena a podporována židovskou americkou filantropkou Lynn Schustermanovou.
Schustermanová nedávno vyjádřila svou touhu pomoci osadám na severu a jejich občanům vyrovnat se s traumaty a škodami způsobenými válkou. „Příliš mnoho lidí se cítí bezmocně tváří v tvář násilí na Blízkém východě,“ uvedla Schustermanová. „Směřující k severu“ dovolí účastníkům splynout s komunitou a  zúčastnit se akcí k obnově regionu při nichž prokazují své vůdcovství a vyjadřují své spojení s Izraelem,“ řekla.

04.01.2007 00:00 9