Praha Jeruzalém

Důležitá dohoda o zbraních mezi Saúdskou Arábií a Spojenými státy, jejíž účelem je podpořit obranu proti Íránu, byla odložena kvůli protestům ze strany Izraele, uvedl New York Times. Izrael se obává, že kvůli tak vyspělé bojové technice skončí dohoda v Saúdské Arábii ve špatných rukách a že by mohla narušit rovnováhu moci na Blízkém východě, oznámili američtí představitelé deníku.
„Izraelci se domnívají, že vláda Saúdské Arábie je pod velkým tlakem,“ řekl David Schenker, bývalý představitel Pentagonu a nynější vysoký pracovník Institutu pro politiku Blízkého výhodu ve Washingtonu. „Usáma bin Ládin by rád změnil saúdskou vládu na pravou islámskou vládu, takže Izrael nechce, aby měli [Saúdové] tak vyspělou vojenskou techniku.“
Mnoho izraelských představitelů navštívilo Spojené státy, aby lobbovali proti plánovanému prodeji. Izrael je znepokojen skutečností, že by Saúdové disponovali zbraněmi s koncovým naváděním (precision-guided weapons), které by významně zlepšilo schopnosti a střeleckou přesnost vojenských letounů.
Otázka prodeje zbraní nebude předložena Kongresu dříve než koncem tohoto měsíce, sdělili New York Times američtí představitelé. Spojené státy chtějí podpořit své sunnitské arabské spojence, zejména proti íránské hrozbě. Ale Izrael se obává, že takové spojenectví se možná nikdy neuskuteční a že by se díky případné revoluci v Saúdské Arábii dostaly vyspělé zbraně do rukou nepřítele.

05.04.2007 00:00 5