Praha Jeruzalém

Palestinec z Pásma Gazy pracující pro humanitární organizaci Lékaři bez hranic byl zatčen s obviněním ze spiknutí s cílem zavraždit premiéra Ehuda Olmerta. Mazab Bašir, 25, se přiznal, že po měsíce získával informace o významných izraelských představitelích včetně premiéra Olmerta.
Na přípravě Baširova plánu spolupracovala teroristická organizace Lidová fronta pro osvobození Palestiny, která mu zajistila výcvik. Vražedný záměr měl být pomstou za civilisty zabité v rámci konfliktu.


Bašir nejprve (září 2006) sbíral na internetu informace o poslancích Knessetu, ale když zjistil, že ti, o které měl zájem v Jeruzalémě nebydlí, rozhodl se zaměřit na Olmerta (prosinec 2006). Když však na místě viděl, že bezpečnostní opatření kolem premiéra jsou neprostupná, opět změnil cíl a vybral si Davida Beeriho, vedoucího organizace Elad, která vykupuje arabské domy v Jeruzalémě.


Informace o něm začal sbírat v lednu 2007. Bašir byl ve svých plánech omezen pouze na Jeruzalém, protože to je jediné město, do něhož mohl na propustku organizace Lékaři bez hranic vstoupit. Další cesty do Jeruzaléma podnikl v únoru a březnu a poslední 18. dubna. Zatčen byl 19. dubna.

17.05.2007 00:00 10