Praha Jeruzalém

Velká demonstrace za odstoupení ministerského předsedy Ehuda Olmerta se plánuje na čtvrtek a měla by se konat na Rabinově náměstí v Tel Avivu. Očekává se příjezd demonstrantů z Jeruzaléma, Berševy, Haify, Sderotu a severu Izraele; někteří občané se už vydali na cestu do Tel Avivu.
„Winogradova komise promluvila – selhali jste a už nemůžete nic napravit,“ řekl předseda Tafnit, Uzi Dajan, během úterní tiskové konference.
„Dokonce i před vyslechnutím závěrů se premiér a ministr obrany vyjádřili, že nehodlají  vyvodit žádnou osobní odpovědnost a odejít. Proto je teď míč na straně soudu izraelské veřejnosti, aby promluvila,“ řekl.
Tiskové konference se zúčastnili také univerzitní studenti. „Zpráva Winogradovy komise je vůbec to nejdůležitější, co bylo kdy o chování vlády napsáno. Vedení kleslo až na dno, a proto je čtvrteční demonstrace velmi důležitá,“ řekl Jakir Segev, předseda studentské unie Hebrejské univerzity.
„Demokracie je očividně dynamická a velmi křehká věc. Před 33lety byla ministerská odpovědnost mnohem důležitějším principem, než osobní odpovědnost,“ řekl Moti Aškenazi, vůdce protivládních protestů armádních záložníků po Jom Kippurské válce.
Ronny Tzvigenboim, představitel hnutí vojenských rezervistů dodal, „Před devíti měsíci nikdo z nás nešel domů. Nešli jsme domů, nešli jsme k našim rodinám, nešli jsme do práce. Zjistili jsme, že válka skončila, ale válka na domácí frontě právě začínala.“
„Viděli jsme, že se před námi pokoušeli devět měsíců skrývat, to včera skončilo. Odpověď ministra obrany byla, že nevidí žádný právní důvod pro svou rezignaci. Já se ale ptám, nezakládá 160 obětí právní základ?“

01.05.2007 00:00 10