Praha Jeruzalém

Šéf vojenské rozvědky, Amos Jadlin, komentoval na nedělní schůzi vládního kabinetu politické štěpení palestinské samosprávy slovy: „Na palestinské frontě byly vytvořeny dvě vlády – obě věří, že jdou legitimní. Haníjova vláda ví, že byla rozpuštěna, ale sama na sebe pohlíží jako na dočasnou vládu. Mezi nimi je geografický předěl; obě vlády se chápou jako odpovědné za různá teritoria.
„Hamás zjistil, že zašel příliš daleko a snaží se ustoupit zpět v zájmu získání legitimity mezi Palestinci, v arabském světě a mezinárodním společenství. Hamás ví, že potřebuje Abbáse na praní špinavých peněz, kvůli politickým vazbám atd.“
Hamás podle Jadlina nechce zůstat pouze v Gaze. Chce setřást svůj obraz radikálních islamistů, krátkodobě nemá zájem na teroru a chce udržet klid pro vytvoření legitimity. Domněnka je, že se k teroru vrátí – je to jeho ideologie a tu neopustil.
Jadlin také připomněl šok arabského světa z toho, co se stalo v Gaze a ostrou kritiku Hamásu. Nikdo nečekal, že se tak Hamás zachová a panují obavy, aby muslimská bratrstva v arabských zemích neučinila totéž. Pouze Sýrie a Írán vyjádřili souhlas s tím co se stalo, jinak nikdo v arabském světě nechtěl rozdělení Gazy a Západního břehu.

25.06.2007 00:00 14