Praha Jeruzalém

Asi 10 000 ultraortodoxních charedim vyšlo v neděli do jeruzalémských ulic, aby protestovali proti průvodu homosexuálů, který se má ve městě konat ve čtvrtek. Minimálně osm lidí, sedm z nich byli policisté, bylo při střetech zraněno, 10 lidí bylo zatčeno.
Oblast demonstrace střežilo na 1 300 policistů. Podle pořadatelů byly v davu desítky důstojníků policejních speciálních jednotek převlečených za charedim.
Někteří demonstranti se pouštěli do střetů s policií i po skončení akce.
Během minulých nocí bylo několik charedim přistiženo při zapalování odpadkových košů a házení kamenů na policisty. V neděli odpoledne policie zadržela desetileté děti, které házely kameny na soukromá vozidla. Nikdo nebyl zraněn a nedošlo ani k žádným škodám.
Několik desítek charedim se shromáždilo v ulici Šivtej Israel v Jeruzalémě, zablokovali silnici odpadkovými koši, některé z nich zapálili. To vše na protest proti plánované gay pride parade. Policie se s ohněm brzy vypořádala a doprava byla obnovena.
Šéf jeruzalémské policie, Ilan Franco, informoval ve středu organizaci Open House o tom, že jejich žádost na pořádání průvodu v hlavním městě je schválena. O bezpečnost se bude starat 7 000 policistů.
Mezi tím se v Jeruzalémě objevilo mnoho plakátů, které vyzývají obyvatele Jeruzaléma, aby se plánované akce zúčastnili. Plakáty reagují na protesty charedim z předešlého dne „Přijďme v hojném počtu na tento skvělý, mírový, důstojný a demokratický pochod a vzepřeme se minoritě (charedim), která nás podněcuje k násilí. Nenávist je nebezpečná, infekční choroba. Dokažme všichni, že judaismus neznamená fašismus a krveprolití.“
Pod plakáty jsou podepsaní „Občané pro rovnoprávný, rozumný Izrael“, což je skupina, která je zřejmě napojena na mládežnickou odnož strany Merec.

18.06.2007 00:00 5