Praha Jeruzalém

Izraelský premiér Ehud Olmert nedávno údajně poslal tajné poselství syrskému prezidentovi Bašáru Assadovi v němž mu sdělil, že Izrael zná cenu míru a chce ji zaplatit. Tuto zprávu přineslo páteční vydání deníku Jediot Ahronot.
Olmert podle zprávy nabídl syrskému prezidentovi vrácení Golanských výšin výměnou za všeobecnou mírovou dohodu a přerušení svazku s Íránem a teroristickými skupinami v regionu. Vysoce postavený činitel v Jeruzalémě sdělil, že se na Assadovu odpověď teprve čeká.
Bylo zjištěno, že Olmert o svém záměru hledat cesty k obnově jednání se Sýrií informoval také amerického prezidenta George W. Bushe, který záměr podpořil. Olmert následně zaslal přes německé a turecké prostředníky několik poselství Assadovi v nichž „uznává, že mírová dohoda se Sýrií by zahrnovala návrat Golanských výšin pod syrskou suverenitu.“
Sýrie až na několik vágních prohlášení o ochotě vstoupit do jednání nereagovala. Olmert před vládním kabinetem nevyloučil možnost projednání této záležitosti s Assadem.

08.06.2007 00:00 5