Praha Jeruzalém

Právě uplynul rok od únosu dvou izraelských vojáků a zabití osmi dalších teroristy z hnutí Hizballáh na severní izraelsko-libanonské hranici. Ze strany Hizballáhu to byla nevyprovokovaná přeshraniční agrese. Únos Eldada Regeva a Ehuda Goldwassera 12. července 2006 vyvolal druhou libanonskou válku, 34 denní konflikt, který si vyžádal stovky mrtvých a tisíce zraněných.
Rodiny obou vojáků se v uplynulém roce snažily získat alespoň nějaké informace o situaci svých blízkých, ale Hizballáh jim je odmítl dát a už vůbec nedovolil kontaktu s vojáky Červenému kříži, který by jim mohl poskytnout zdravotní pomoc, kterou podle předpokladů potřebují.
Hizballáh trvá na tom, že předtím, než učiní nějaké kroky, se musí Izrael zavázat k propuštění tisíců teroristů Hizballáhu i palestinských teroristů včetně těch, kteří vraždili i ženy a děti tím nejbrutálnějším způsobem.
Izrael však poukazuje na Rezoluci 1701 Bezpečnostního výboru OSN, která požaduje okamžité a bezpodmínečné propuštění Regeva a Goldwassera. Málokdo však počítá s tím, že by se Hizballáh ustanovením někdy podřídil, nebo že by se mezinárodní komunita za tyto požadavky postavila.

12.07.2007 00:00 2