Praha Jeruzalém

Palestinská společnost dodávající elektrickou energii do čtvrtiny Pásma Gazy zastavila tři ze čtyř generátorů. Důvodem je podle zástupce společnosti, Rafika Malikha, nedostatek v dodávce benzínu. Izrael totiž uzavřel přechod Nachal Oz, kterým společnost do Gazy dováží benzín. Rezervy, které společnost měla,  stačily pouze na dva dny.
Mluvčí izraelské armády uzavření přechodu potvrdil a uvedl, že uzávěra trvá od středy a došlo k ní z bezpečnostních důvodů.
Nebylo nejprve jasné, kolik obyvatel Pásma Gazy bude výpadkem elektřiny postiženo. Zatím se podle zpráv výpadek týká několika čtvrtí Gaza City. Zmíněná společnost dodává elektřinu do 25% Pásma Gazy, zbytek  je zajištěn dodávkami z Izraele (60%), částečně také z Egypta.
Izrael nicméně slíbil, že problém bude brzy vyřešen. „Za každých okolností se očekává, že bude problém přechodu Nachal Oz brzy vyřešen. Ať už otevřením přechodu po obdržení povolení od armády nebo nalezením jiného způsobu dopravy paliva,“ dodávají zdroje.
Mezitím obvinil palestinský premiér, Salam Fajad, Hamas z toho, že krade benzín z Palestinské energetické společnosti.
Téměř všechny dodávky do zchudlého Pásma Gazy, včetně jídla a surovin, pocházejí z Izraele a dostávají se do Gazy prostřednictvím Izraelem kontrolovaných hraničních přechodů. Často dochází k uzávěrám těchto přechodů a palestinští militanti na ně pak útočí.
Všechny přechody byly uzavřeny po červnovém převratu Hamasu. O několik dní později byly částečně otevřeny.

18.08.2007 00:00 5