Praha Jeruzalém

Záběry z kamer sice ukazují, jak Ahmad Khatib bere muži z ostrahy zbraň a střílí po něm, rodina Khatiba tomu ale nechce věřit. Podle Khatibova otce byly záběry upraveny policí.
Incident se odehrál vedle ješivy Ateret Kohanim, která je podle Khatibova otce místem, kde se scházejí extrémní lidí, kteří se snaží zabrat muslimskou čtvrť v Jeruzalémě tím, že v ní kupují domy.
Vyšetřování podle něj nebylo provedeno správně a nezaujatě, dožaduje se proto nového vyšetřování vedeného neutrálním orgánem.
„Dnes není problém použít grafiku a záznam upravit tak, jak chcete,“ řekl Mahmúd Khatib při vzpomínkové řeči. „Vše může být zinscenované. Mám svědky, kteří tvrdí něco jiného a já je v ten správný čas představím.“
Podle prohlášení arabského poslance Ahmada Tibi svědci na místě nepopírají mužovu účast na střelbě, tvrdí ale, že byl zabit ve stylu popravy, když už padl zraněný na zem.
Video zveřejněné policí končí pár vteřin poté, co útočník padá na zem a proto neposkytuje důkaz o tom, zda má Tibiho tvrzení nějaký základ. Policie ale tvrzení odmítá a tvrdí, že podle svědků i nezveřejněné část videa se to tak nestalo. To potvrzuje i nemocnice Abu Kabir. Podle nich měl muž několik střelných poranění a výsledky pitvy ukazují, že nebyl střelen v době, kdy byl na zemi.
Tvrzení policie ani patologa však nezastavilo mnoho hostů vzpomínkové sešlosti, aby Khatiba neprohlásili za mučedníka. Podle jeho otce bude Ahmad přidán na seznam mučedníků z města, který obsahuje také jména osob zabitých během nepokojů v říjnu 2000.
Vzpomínkovou sešlost navštívilo asi 1000 lidí. Mnoho z nich mávalo vlajkami islámského hnutí a provolávalo hesla proti Izraeli. Ostatní nesli transparenty s nápisy „Vyšetřujte zločince“ nebo „Neodpustíme a nezapomeneme.“

13.08.2007 00:00 1