Praha Jeruzalém

V bývalém zničeném bunkru na jižním předměstí Bejrútu vzniko vojenské muzeum. Věnuje se loňské válce mezi teroristickou organizací Hizballáh a Izraelem. Podle organizátorů má výstava zachytit drama války. Ve skutečnosti se ale spíše jedná o propagandu Hizballáhu, kterou se tato organizace snaží získat větší podporu mezi řadovými Libanonci, zejména v boji proti Izraeli.
Vše je situováno v bunkru, který má reálné rozměry a všechny zbraně v něm instalované jsou pravé. Je zde také modlitební místnost s fotografií vůdce Hizballáhu, Hassana Nasralláha, a mapami, které bojovníci používali. Uprostřed místnosti je instalována sestřelená izraelská helikoptéra a na plaketách jsou tu zveřejněna jména, identifikační čísla letky a jména domovských základen všech izraelských letounů, které bombardovaly cíle Hizballáhu v Libanonu.
Jsou tu ale také velmi zvláštní exponáty. Pod skleněným poklopem se tu vystavuje spálená helma, uvnitř které je ještě kadeř vlasů zabitého izraelského vojáka. Dále jsou tu opálené kusy oblečení s hebrejskými nápisy a neporušené vojenské boty.

Částečnou představu o tomto muzeu si můžete udělat z následujících záběrů, které natočili turisti.

Muzeum Hizballáhu – 1. část


Na záběrech je nejprve zachycen bunkr, ve kterém je muzeum umístěno. Následují záběry na pozorovatelny. Dále jsou zde fotografie izraelských a amerických představtelů s citáty, pošlapaná izraelská vlajka na zemi a propagandistický text Hizballáhu o tom, jak porazil Izrael.

 

Muzeum Hizballáhu – 2. část


Tato část začíná právě záběrem na helmy a boty izraelských vojáků. Následují fotografie bojů, obětí, Hassana Nasralláha

 

Muzeum Hizballáhu – 3. část


Na záběrech vidíme nejprve výstavku stanice Al-Manar, což je televizní kanál Hizballáhu. Záznam pokračuje záběrem na část sestřelené izraelské helikopréty a na již zmíněné popisky o izraelských letounech bojujících ve válce. Následuje reklama na počítačovou hru Hizballáhu, Special Force 2, která je o boji Hizballáhu proti Izraeli.

 

Muzeum Hizballáhu – 4. část


Záběry pokračují venku místem nazvaným Oáza mučedníků. Venku je také umístěn vrak izraelské helikoptéry. Ve stanu jsou pak instalovány fotografie, většinou civilních obětí. Shodou okolností jsou zde vidět i fotografie, které se později ukázaly být naaranžované.


 

Muzeum Hizballáhu – 5. část


Na těchto záběrech je obchůdek, který patří k muzeu. Prodávají se zde DVD, CD, Knihy, vlajky, hodiny, obrázky, plakáty, přívěsky na klíče i již zmíněna hra.

13.10.2007 00:00 12Zdroj: Redakce Israel.cz