Praha Jeruzalém

Delegace izraelských sportovců na speciálních olympijských hrách v Šanghaji získala během víkendu sedm medailí. Jednou zlato, třikrát stříbro a třikrát bronz. Nejúspěšnější byli sportovci v plaveckých disciplínách, kteří získali medailí hned 6. Tal Chodorkovsky byl první na 50 metrů volnou technikou a třetí v polohovém závodě na 100 m. Stříbro si odnesla izraelská plavecká štafeta ve složení Mati Oren a Nirit Cohenová v polohovém závodě na 200m. V polohovce na 100 m si bronz vylovila Ela Zoherová. Jedinou medaili z neplavecké disciplíny získal Ben Shapira, který dojel třetí v cyklistickém stíhacím závodě na 10 km.
Speciální olympijské hry, které se letos konají v Číně od 2. října a kde po 11 dnů bojuje celkem téměř 7 500 sportovců, jsou hry pro sportovce s mentálním postižením, kteří i přes svůj handicap dosahují vynikajících výsledků.
Hvězdou izraelského týmu je teprve 16letá plavkyně Nirit Cohenová, která začala plavat ve svých deseti letech jako součást terapie při léčení následků mozkové obrny.

08.10.2007 00:00 13