Praha Jeruzalém

Izrael snad více než kterýkoliv jiný stát na světě trpí tím, že o dění v něm informují média zkresleně, bez uvedení kontextu a vytvářejí tím obraz Izraele, který příliš neodpovídá relitě. Mnoho obhájců Izraele se proto snaží opětovně uvádět zprávy na pravou míru a vyvolávat diskuze s novináři. Dr. Manfred Gerstenfeld,  vysoký představitel Jeruzalémského centra pro veřejné záležitosti, ale přišel s novou metodou. Podle hesla „nejlepší obranou je útok“ vytvořil projekt nazvaný „Špatné zprávy o Nizozemsku“. Jeho přístup je prostý. Stejně jako zahraniční média informují o Izraeli bez zasazení informace do správného kontextu a zhoršují image Izraele tím, že informují zejména o negativních věcech, chce dokázat, že stejným způsobem je možné zaujatě informovat o kterékoliv zemi na světě. Gerstenfeld si vybral Nizozemsko, protože právě z něj v roce 1960 přicestoval do Izraele a protože se na proti-izraelské přístupu také podílí.
Během několika minulých měsíců na blog umisťoval zprávy, které o Nizozemsku nedávají právě lichotivý obrázek. Čtenáři si tak mohli přečíst o obvinění nizozemských vojáků z mučení Iráčanů během výslechu, o tom, že nizozemský voják záměrně zastřelil iráckého zloděje (nizozemský ministr přitom lhal když řekl, že byl zloděj zastřelem náhodou). Zprávy pokračují soudem s předsedou liberální strany VVD, Markem Ruttem, který byl sledán vinným z podněcování k rasismu v době, kdy byl zástupcem ministra.
Na otázku, zda se bude projekt dále rozvíjet a zaměří se také na další země Gerstenfeld odpověděl, že projekt se může rozvíjet dále a že doufá, že to také lidé učiní. Zájem je již z Velké Británie a Francie.
Tento přístup má i své kritiky. Jedním z nich je hlavní korespondent RTL v Izraeli, Conny Mus. Ten tvrdí, že informace o izraelsko-palestinské konfliktu jsou čestné a vyvážené a že on sám je hrdý na to, že je zahraničním novinářem a může takové zprávy přinášet. Dr. Gerstenfelda označil za pravicového imigranta s názory blízkými osadnické ideologii.

02.10.2007 00:00 2