Praha Jeruzalém

Premiér Olmert se s prezidentem Abbásem shodli na tom, že mírová konference, která se má konat v listopadu ve státě Maryland v USA, je jen prvním krokem v mírovém procesu. K setkání odbou politiků došlo ve středu  v suce premiéra Olmerta v Jeruzalémě a trvalo dvě a půl hodiny.
Strany se nedohodly ma obsahu společného prohlášení, které plánují prezentovat na americkém summitu, shodly se ale na tom, že se oba týmy budou od začátku příštího týdne intenzívně setkávat, aby diskutovaly o textu prohlášení. Není zatím jasné, zda prohlášení bude obsahovat zásadní témata.
Ke zprávám o tom, že dal Abbás své požehnání k tajným jednáním mezi Fatahem a Hamásem v Káhiře, kancelář premiéra Olmerta řekla, že „Palestinci jsou obeznámeni s izraelským postojem k této záležitosti, a sice, že by tento přístup mohl znamenat zastavení celého procesu. Nezdá se, že by tohle Palestinci chtěli.“
Během setkání, které se konalo pod sukou premiéra Olmerta u jeho rezidence v Jeruzalémě, obeznámil premiér Olmert Mahmúda Abbáse s židovským svátkem Sukkot. Kvůli právě probíhajícímu Ramadánu se nepodávalo žádné jídlo ani pití.
Odpoledene bylo zahájeno rozhovorem Olmerta a Abbáse mezi čtyřma očima, následně se setkaly celé vyjednávací týmy. V izraelském týmu pro vyjednávání je Joram Turbowitz, Šalom Turgeman a Aharon Abramovič. V palestinském Ahmed Kurája, Jásir Abed Rabbo a Saeb Erekat.

04.10.2007 00:00 2