Praha Jeruzalém

[IMG R 10088]Ehud Olmert odlétá ve čtvrtek ráno do Moskvy, aby se zde setkal s ruským prezidentem, Vladimirem Putinem, a jednal s ním o íránském jaderném programu. Olmert se s Putinem setká den poté, co se ruský prezident vrátil z návštěvy Íránu, kde jednal o možné budoucí jaderné spolupráci s prezidentem Ahmadinežádem. Olmert se k návštěvě Ruska rozhodl v úterý, přípravy probíhaly ve středu.
Olmerta budou doprovázet jeho čtyři poradci – Joram Turbowitz, Šalom Turjeman, generálmajor Meir Kalifi a tiskový poradce Janki Galanti. Součástí doprovodu nebude nikdo z médií. Všichni by se do Izraele měli vrátit již ve čtvrtek večer.
Hlavním diskutovaným tématem budou íránské jaderné ambice. Izrael také není nadšen ruskými dodávkami zbraní do Sýrie, protože většina palestinských teroristických organizací, včetně Hamásu, má své hlavní sídlo právě tam. Ruské zbraně se dostaly i do rukou Hizballáhu.
Politická opozice využila Olmertova rychlého rozhodnutí k tomu, aby ho obvinila ze snahy utéct před vlastními problémy v Izrael, Netanjahu ale později Olmertovi telefonoval a požádal ho, aby ruskému prezidentovi tlumočil, že v otázce íránského jaderného programu není v Izraeli žádná koalice a opozice a že jsou všichni v názoru na tuto záležitost jednotní.

18.10.2007 00:00 4