Praha Jeruzalém

Ron Arad se narodil 5. května 1958 v Izraeli jako nejstarší ze tří synů Batjy a Dova Aradových. V armádě sloužil jako navigátor na letounu F-4 Phantom. Po dokončení základní vojenské služby studoval chemické inženýrství na Technionu v Haifě. Dokončil právě první rok studia, když byl povolán zpět do armády jako rezervista. Ron Arad byl v té době ženatý a měl jednu dceru.


[IMG R 10095]ZAJETÍ:

16. října 1986
během mise nad územím Libanonu poškodila předčasně explodovaná bomba letoun a Arad se i s pilotem museli poblíž města Sidon katapultovat. Pilota letadla se během následující záchranné akce podařilo najít a zachránit, Rona Arada ne.
Ron Arad byl zajat místní šíitskou milicí nazvanou Amal, jejíž vůdce, Nabih Berri (tento muž pak mezi lety 1989 – 1992 působil v Libanonu jako ministr, později byl zvolen za předsedu parlamentu), oznámil, že Arada zajal a navrhl výměnu vězňů. K té ale nedošlo.

V roce 1987 byl Arad stále ještě prokazatelně naživu. Objevily se dvě jeho fotografie a tři ručně psané dopisy. Vyjednávání o jeho propuštění dále probíhala, v roce 1988 ale selhala. Dále je už osud Rona Arada zahalen nejasnostmi a zjištěními, která nebylo možné věrohodně ověřit.


STOPA SE ZTRÁCÍ:

Má se za to, že v roce 1988 byl Arad za velmi zajímavý finanční obnos (zřejmě 300 000 dolarů) prodán prostřednictvím Hizballáhu (některé zdroje uvádějí, že prostřednictvím Sýrie) do Íránu. Podle některých zdrojů zde měl být posléze zabit Íránskými revolučními gardami.  Írán ale nikdy žádnou z těchto  informací nepotvrdil.

Izrael ve snaze získat informace o Ronu Aradovi zajal nejprve šejcha, Abdul-Karima Obeidu (1989) a následně člena Hizballáhu Mustafu Diraniho (1994), který měl v roce 1986 být tím, kdo Arada zajal. Právě od Diraniho se Izrael měl dozvědět, že byl Arad prodán do Íránu. Jsou to nicméně zjištění, která nebylo možné ověřit. Ani Hizballáh ani Írán nikdy neposkytli žádné užitečné informace tohoto druhu. Oba zajatí muži byli v roce 2004 propuštěni jako součást výměny vězňů.

[IMG L 10083]Další informace se objevily v roce 2004, kdy nejmenovaní bývalí íránští diplomaté uvedli, že je Arad stále naživu a je držen v Teheránu. Prý byl několikrát hospitalizován v nemocnici a pokusil se také o útěk. Jeden z diplomatů dokonce vypověděl, že se s Aradem několikrát osobně setkal a že na konci 90. let byl držen v jedné věznici v Teheránu. Pokusil se prý ze svého zajetí v Libanonu utéct, ale byl strážemi postřelen. Před převozem do Íránu prý podstoupil operaci, která měla paralyzovat jeho nohy, aby nemohl utéct. Je prý proto připoután na invalidní vozík. V Íránu měl být navíc dvakrát v nemocnici kvůli problémům se srdcem. Ani tyto informace nebylo možné ověřit.

V roce 2006 vůdce Hizballáhu, Hassan Nasralláh, uvedl, že Ron Arad je mrtvý a že nemohou být předány ani jeho ostatky, protože se ztratily. 28. srpna odvysílala libanonská stanice LBC dosud neodvysílané záběry Rona Arada. Nejednalo se ale o nové záběry, ale o záběry datované nejspíše do roku 1988.

Izraelská společnost je rozdělena na dva tábory. Jedna stále věří, že je Ron Arad naživu, druhá, stále početnější, naopak říká, že Arad je již dávno mrtvý. Izrael se ale i nadále snaží získat informace, které by vedly k odhalení Aradova osudu.


Záběry Rona Arada z libanonské televice LBC, pravděpodobně z roku 1988


Tyto záběry byly odvysílány libanonskou televizní stanicí LBC 28. srpna 2006. Ron Arad v ní říká své jméno a to, že je vojákem izraelské armády. Vysvětluje také co v armádě dělá.

 

Záběry z izraelské televizního vysílání stanice Channel 1


Tyto záběry pocházejí z izraelského vysílání veřejnoprávní televize Channel 1, které informuje o zajetí Rona Arada. Vyjadřují se k němu také izraelští představitelé včetně Jicchaka Rabina a Ariel Šarona.



Moderátor:
Letadlo havarovalo poblíž křesťanské vesnice v Libanonu východně od Sidonu. Palestinští teroristé a Amal (Naděje) začali střílet na vojáky kteří se snažili opustit letadlo.

Generálmajor Amos Lapidot:
Zatím provádíme technické kontroly a vyšetřování a došli jsme k závěry, že letadlo bylo poničeno jednou z vlastních bomb. K explozi došlo vysoko nad zemí, v okamžiku, kdy pilot zmáčkl tlačítko katapultovacího zařízení. Letadlo se rozpadlo ve vzduchu na části a oba vojáci seskočili s padákem na zem. Na zemi se schovali. Záchranný tým jednoho z nich zachránil.

Moderátor:
Během dnešní tiskové konference v Bejrútu potvrdil vůdce Amalu, Nabil Beri, že navigátor z izraelského letadla, které havarovalo blízko Sidonu, je v rukou Amalu. Toto prohlášení je bezpečnostním systémem Izraele považováno za závazek zajistit pilotovi bezpečí a zdravotní péči.

Moderátorka:
Ron Arad je v libanonských novinách popisován jako voják s hodností seren (kapitán), narozen v Rumunsku  a hovořící dobře anglicky. Podle posledních zpráv má poraněnou ruku. Mezitím tři organizace – Fatah, Abu Nidal, Demokratická fronta (pro osvobození Palestiny) oznámily, že jsou odpovědné za setřelení letadal střelou odpalovanou z ramene.

Jicchak Rabin:
V tomto okamžiku nemáme přesnou potvrzenou zprávu o tom, kdo ho drží, kde,  a co, pokud vůbec něco, je požadováno za jeho propuštění

Ariel Šaron: Myslím si, že Stát Izrael by nikdy neměl nechat vězně v rukou nepřítele. Je to proti našim základním hodnotám.

17.10.2007 00:00 24Zdroj: Redakce Israel.cz