Praha Jeruzalém

[IMG R 10175]Předběžný návrh zákona, který zakazuje Izraelcům, kteří bez povolení navštíví nepřátelskou zemi, účastnit se jako kandidáti voleb do Knessetu, byl dnes Knessetem schválen
Návrh zákona předložil poslanec Zevulun Orlev z Národnie unie – Národní náboženské strany. Podle něj je takový zákon třeba, protože při návštěvě nepřátelské země hrozí riziko, že budou předány citlivé informace, které podpoří ozbrojené útoky a teroristické útoky proti Izraeli. Odvolával se na případ arabského poslance Azmi Bišary (který podle vyšetřování předával během války cenné informace Hizballáhu) a dalších arabských poslanců, kteří cestovali do Sýrie a setkávali se se šéfy Hamásu. Podle něj to již není o svobodě slova, ale o podporování terorismu proti Izraeli a jeho občanům.
Návrh podpořila také poslankyně za stranu Jisrael Bejtenu, Esterina Tartmanová, která tvrdí, že je na čase aby Izrael otveřel oči a také zavedl zákon, který již v různé podobně v mnoha západních zemích platí.
Proti byl naopak arabský poslanec Mohammad Barakeh ze strany Hadaš, který je přesvědčen o tom, že je návrh tohoto zákona rasistický. Podobně se vyjádřil i další arabský poslanec, Ahmad Tibi, který navíc tvrdí, že pokud bude pozván do nepřátelské země, pojede tam i přes zákaz zákona.

31.10.2007 00:00 10