Praha Jeruzalém

Při zjevně antisemitském útoku byla ve středu večer podpálena židovská škola na Ukrajině ve městě Kyjev. 600 studentů školy bylo v tom okamžiku naštěstí na prázdninách. Oheň se budovou rychle šířil a zanechal za sebou rozsáhlé škody. Představitel mistní chabadské komunity, rabín Moti Levenhartz, řekl, že i přesto, že je tato škola nacházející se v obytné oblasti obehnána plotem, mnohokrát se místním mladíkům podařilo na pozemek školy dostat. Skupinky zde často pily alkohol a užívaly drogy. V minulosti zde také mladíci rozbili okna a nadávali studentů školy. Minulý týden opět někdo rozbil okno školy kamenem, ke kterému byl navíc připevněn vzkaz „Smrt Židům!“.
Podle místních obyvatel stejní mladíci také založili oheň u zadních dveří školy a pak utekli. Podl Levenhartze se místní policie nechtěla o zločin vůbec zajímat. Zajímat se začala až tehdy, když místní židovská koumunita vyjádřila své pobouření.
Představitelka Židovské agentury v Kyjevě, Veronica Matlová, řekla, že i přesto, že místní představitelé antisemitské útoky odsuzují, incidenty pokračují. Podle ní to jen potvrzuje snahy Židovské agenuty podporovat lidi, aby imigrovali do Izraele.

02.11.2007 00:00 4