Praha Jeruzalém

[IMG R 10307]Ve čtvrtek ráno ukradl Palestinec vůz izraelského poslance Effieho Eitama. Automobil Mazda 5, který byl zakoupen Knessetem, obsahoval také poslancův mobilní telefon s kontakty na kancelář premiéra Olmerta, stejně tak i kontakty na několik ministrů a poslanců.
Zloděj poslanci později zatelefonoval a chtěl s ním vyjednávat. „Nejprve zavolal mé rodině, pak mému asistentovi a nakonec i mně. Řekl mi: ′Ukradl jsem vaše auto. Jsem z Ramalláhu. Pokud ho chcete zpět, jsem ochoten vám ho předat za 12 000 šekelů (asi 55 000 Kč).′“
Poslanec se již smířil s tím, že ani auto, ani věci z něj již zřejmě neuvidí.

Poznámka redakce:
Tisíce aut ukradených v Izraeli se každý rok dostane na území Palestinské samosprávy. Podle údajů izraelské policie je v Izraeli každoročně ukradeno asi 25 000 aut. Většina končí v Nábulusu, kde je podle odhadů až každé třetí auto kradené. Dokonce platí, že většina vozů taxi jsou kradená auta. Auta pochopitelně nejsou nikde oficiálně nahlášena, poznávací značky jsou falešné a auta nejsou pojištěná. Pro některé Palestince je to skvělý byznys, pro prodejce aut právě naopak. Na území Palestinské samosprávy se takto dostávají i žhavé novinky a rozdíl mezi cenou nového a kradeného auto může být až neuvěřitelných 600 000 Kč. Auta v Izraeli obvykle nekradou Palestinci, ale většinou gangy izraelských Arabů, kteří pak auta dostávají přes kontrolní stanoviště.

23.11.2007 00:00 4