Praha Jeruzalém

Prezident George W. Bush prohlásil, že jeho trpělivost se syrským prezidentem Bašárem Assadem došla již dávno. Bush to řekl na tiskové konferenci o politické krizi v Libanonu. Řekl, že by se Sýrie měla držet mimo Libanon. „Má trpělivost s prezidentem Assadem došla již dávno. Důvodem je, že hostí Hamás, podporuje Hizballáh, sebevražední atentátníci jdou z jeho země do Iráku a destabilizuje Libanon.
Sýrie odmítá obvinění, že zasahuje do vývoje v Libanonu. Libanonský parlament by měl mezitím provést již desátý pokus o zvolení prezidenta. Tato země zmítaná politickou krizí je bez hlavy státu od 23. listopadu. Šance na zvolení prezidenta jsou však vzhledem ke štěpení v parlamentu minimální.
Současná vnitropolitická krize je výsledkem dlouholetého boje mezi protisyrskými politiky podporujícími proamerického premiéra Fuada Sinioru a držícími v parlamentu těsnou většinu a opozicí vedenou Hizballáhem, který má silné vazby na Sýrii a Írán.
Protisyrská koalice obviňuje opozici, že na rozkaz ze Sýrie a Íránu blokuje hlasování o prezidentovi. Opozice naproti tomu obviňuje koalici z následování americké politiky.

20.12.2007 00:00 4