Praha Jeruzalém

[IMG R 10410]Vojáci izraelské armády mají novou práci. Počítají divoká zvířata na obou stranách izraelské bezpečnostní bariéry na Západním břehu. Pomáhají tak přírodovědcům zjistit, jaké problémy způsobila tato bezpečnostní stavba divokým zvířatům. Hlídky za poslední týdny u severní části plotu nahlásily 500 zvířat. Běžnou činností těchto vojáků je přitom hlídání těchto úseků, aby nedošlo k nelegálni inflitraci ze Západního břehu do Izraele.

Izrael zahájil výstavbu bezpečnostní bariéry v roce 2001, po vlně útoků palestinských seberažedných atentátníků, kteří se inflitrovali do Izraele ze Západního břehu a odpálili se v izraelských městech. I když jsou zatím dokončeny jen 2/3 bariéry, drasticky se snížil počet bombových útoků. Palestinci si stěžují, že je bariéra postavena na půdě Západního břehu a že některé vesničany odřízla od jejich polí a od služeb.

Jedna z dokončených sekcí je v severní části Západního břehu u měst Kalkílija a Tulkarm, kde se také studie o zvířatech koná. Přírodovědečtí experti varovali, že bariéra může narušit přirozené migrační trasy divokých zvířat v této oblasti.  Navrhli proto malé otvory, které umožní zvířatům bariérou projít.
Mezi 500 divokými zvířaty, které vojenské hlídky zaznamenaly, jsou jeleni, divoká prasata, dikobrazi a ježci.

13.12.2007 00:00 3