Praha Jeruzalém

[IMG R 10122]Mezinárodní měnový fond podporuje palestinský plán ekonomických reforem, který si na období tří let vyžádá 5,6 miliardy dolarů zahraniční pomoci. Palestinské návrhy byly označeny jako „ambiciózní, ale dosažitelné.“
Podpora Mezinárodního měnového fondu může Palestincům značně pomoci při žádosti o mezinárodní pomoc, o kterou budou žádat ostatní státy na konferenci v Paříži, která proběhne příští týden.

Palestinská ekonomika byla tvrdě zasažena izraelsko-palestinským konfliktem i vnitřními palestinskými spory a izraelskými omezeními ohledně cestování a obchodu. Podle odhadů žije v bídě asi 3/4 domácností v Gaze a 56% domácností na Západním břehu.

Mezinárodní společenství bude požádáno o 5,6 miliard dolarů na období 3 let. 70% této částky by mělo jít na podporu rozpočtu, zbytek do rozvojových programů. Vláda zároveň slibuje snížit výdaje.
Evropská unie, která jen za rok 2007 poskytla Palestincům pomoc ve výši 1,4 miliardy dolarů, již přislíbila, že bude i nadále velkorysá. Očekává však přispění také dalších států, včetně arabských.

11.12.2007 00:00 2