Praha Jeruzalém

[IMG R 10381]Izraelský ministr pro vnitřní bezpečnost, Avi Dichter, varoval, že mylné představy Američanů o íránském jaderném programu mohou vyvolat další regionální „jom kippurovou“ válku. Dichter ostře odsoudil americké bezpečnostní vyhodnocení Íránu ve zprávě výzvědných služeb a řekl, že Izraelci nebyli schopni přesvědčit Američany o bezprostřednosti a blízkosti íránské jaderné hrozby.
Podle Dichtera by neměl Izrael přebírat iniciativu a útočit na Írán. Vypořádat se s Íránem je podle něj úkol pro supervelmoc, jako jsou Spojené státy.
V otázce domácích záležitostí zdůraznil Dichter nutnost postoupení Golanských výšin Sýrii jako součást budoucí mírové smlouvy. Kdokoli, kdo chce uzavřít se Sýrií mír,musí souhlasit také se stažením z Golan.
Spojené státy ohrožují Izrael také svou nesprávnou politikou v ohledu na realizaci plánu road map a naplnění izraelských závazků, což může podle Dichtera ovlivnit izraelsko-palestinský mírový proces.
Dichter se také vyjádřil k návrhu vicepremiéra Chaima Ramona před Palestincům část Jeruzaléma – nesouhlasí s tím a arabské čtvrti Východního Jeruzaléma považuje za součást Státu Izrael.

15.12.2007 00:00 5