Praha Jeruzalém

[IMG R 10388]Vyslanec pro Blízký východ, Tony Blair, v rozhovoru pro francouzskou televizní stanici France 24 řekl, že je podle jeho názoru možné dosáhnout dohody o vytvoření palestinského státu již příští rok. Prý tedy ještě v době trvání funkčního období současné americké vlády.
Optimismus ale mírnil kdy řekl, že od dohody k vytvoření skutečně funkčního palestinského státu to ještě nějaký čas potrvá.
Současná Bushova administrativa, zejména ministryně zahraničí, Condoleezza Riceová, má podle vlastních slov velký zájem o vyřešení mnohaleté blízkovýchodní krize. Uspořádala za tímto cílem mírovou konfrenci v Annapolis, na které se Izrael a Palestinská samospráva dohodli, že obnoví mírová jednání. Ta by měla být zahájena příští týden.
Své odpůrce mají ale na obou stranách. V Izraeli jsou to zejména pravicoví aktivisté a osadníci, kteří nechtějí dělat územní ústupky, největší spory se pak vedou okolo osudu Jeruzaléma. Dohoda má své odpůrce i na palestinské straně, kde se proti ní nejvíce staví Hamás a jeho spojenci, kteří odmítají uznat samotný Izrael. Rozporuplná poselství ale vycházejí i od Palestinské samosprávy jako takové.

08.12.2007 00:00 2Zdroj: Redakce Israel.cz