Praha Jeruzalém

[IMG R 10377]92letá Mimi Reinhardtová, bývalá sekretářka Oscara Schindlera, který během nacistického holokaustu zachránil život stovkám Židů, v pondělí přicestovala do Izraele a chce získat izraelské občanství.
„Cítím se doma,“ řekl Mimi Reinhardtová na Ben Gurionově letišti krátce po svém příletu.
Reinhardtová byla na práci sekretářky najata Schindlerem a pracovala pro něj až do roku 1945. Během války vypracovávala seznamy židovských dělníků z ghetta v polském Krakowe, kteří byli najati, aby pracovali v továrnách Oskara Schindlera. Tím byli zachráněni před odvlečením do koncentračních táborů.
Jeji jediný syn, Sacha Weitman (68) se do Izraele přistěhoval v roce 1974 a nyní působí jako profesor sociologie na univerzitě v Tel Avivu. Z rozhodnutí své matky, které dosud žila v New Yorku, měl radost. „Naše rodina je konečně pohromadě,“ řekl.
Oskar Schindler zemřel v roce 1974 a byl za záchranu asi 1 300 Židů jmenován památníkem Jad Vašem jedním ze „Spravedlých mezi národy“.
Příběh Oskara Schindlera vešel ve známost díky filmu režiséra Stevena Spielberga, Schindlerův seznam, který záskal sedm Oscarů a mnoho dalších ocenění.

05.12.2007 00:00 12