Praha Jeruzalém

[IMG R 10046]K příležitosti 60. výročí zniku Izraele bude v Knessetu umístěna vzácná socha prvního izraelského premiéra, Davida Ben-Guriona. Ben-Gurion při její výrobě osobně pózoval a osobně ji i podepsal.
Sochu věnoval Larry Bachar, prominentní floridský právník. Jeho rodina sochu před mnoha lety koupila a od té doby byla výjimečně vystavena v jejich domě ve Fort Lauderdale.

Socha byla vytvořena maďarským židovským sochařem, Paulem Lanczem, který přežil holokaust a imigroval do Kanady v roce 1957. Ben-Gurion o deset let později navštívil Kanadu, kde se s ním Lancz setkal, aby vytvořil jeho sochu. Ben-Gurion několik hodin osobně seděl modelem a výsledkem byl tak nadšený, že ji osobně podepsal. Dnes je to vlastně jediný portrét Ben-Guriona, který nese jeho podpis.
Lancz nakonec sochu prodal Bacharově otci, dobře situovanému egyptskému Židovi, který ji pak předal svému synovi, Larrymu. Rodina má v soše blízký vztah a nebylo snadné ji přesvědčit, aby sochu do Izraele darovala. Učinila tak až po ujištění předsedkyně parlamentu, Dalii Itzikové, že socha bude vystavena na důstojném místě, tak aby ji mohla vidět veřejnost.
Socha bude představena v den izraelské nezávislosti.

22.12.2007 00:00 1