Praha Jeruzalém

Tagrid Saadiova, 28letá izraelská Arabka, která byla usvědčená z toho, že nezabránila teroristickému útoku v Jeruzalémě, se uchází o místo v městské radě  severoizraelského města Sakhnin.

Saadiová byla zadržena okamžitě poté, co se sebevražedná útočnice odpálila v Jeruzalémě na trhu Mahane Jehudy. K útoku došlo 12. dubna 2002 a vyžádal si 6 mrtvých a 60 zraněných. Saadiová byla  přes internet v kontaktu s velitelem teroristické buňky a byla o datu útoku informována. Velitel buňky se jí také dotázal na vhodné místo útoku, kde se nachází hodně lidí.

Saadiová byla odsouzena k trestu odnětí sobody na 6 let, kde se zkontaktovala s vězni z řad Hamásu a Islámského džihádu. Propuštěna byla před méně než rokem a nyní se rozhodla vstoupit do politiky.

V rozhovoru pro list Jediot Achronot Saadiová nevyjádřila nad svými činy žádnou lítost. „Nedívám se zpátky, hledím jen kupředu,“ řekla. Kandiduje za stranu Chadaš a ke zvláštním okolnostem říká, že si je jistá, že představitelé strany jistě dobře prověřili právní okolnosti její kanidatury.

Představitelé politické strany říkají, že jsou na její kandidaturu hrdí, prý jen bojovala proti okupaci. Strana Chadaš je krajně levicová izraelská strana, jejíchž voliči se většinou rekrutují z řad izraelských Arabů. Ve volbách v letech 1993 a 2004 měla dokonce společnou kandidátku s arabskými stranami.

01.11.2008 00:00 4