Praha Jeruzalém

[IMG R 11413] EU nechala vystavět na izraelem kontrolovaných územích na 400 staveb za desítky milionů eur aniž by předtím získala stavební povolení, odhlalil deník Daily Mail. Doprovodná dokumentace, která se dostala deníku do rukou, odhaluje snahu o ovlivnění demografického vývoje na těchto územích.

Shadi Otman z Kanceláře představitele EU na Západním břehu a v Gaze řekl, že výstavba je součástí budování budoucího Palestinského státu. „Palestinci mají právo zde žít, stavět školy a ekonomicky se rozvíjet,“ řekl Othman.

Maja Kociancicová, bruselská mluvčí EU, nejprve jakékoli pochybení popřela s tím, že k žádné výstavbě nedošlo a že EU nefinacuje ilegální projekty.“ Fotografie nejrůznějších staveb a zařízení s vlajkami EU pořízené izraelskou nevládkou Regavim odmítla komentovat.

James Carver, britský poslanec Evropského parlamentu ilegální projekt odsoudil slovy: „Všechny stavby nesou jméno a vlajku EU a oficiální prostředníci EU byli vyfotografováni, jak se účastní dohledu nad stavbou, takže aktivní zapojení EU může být těžko popřeno.“

Alan Baker, který se jako odborník na mezinárodní právo účastnil tvorby Dohod z Osla obvinil EU ze zasahování do konfliktu. „EU je signatářem Dohod z Osla, takže si nemohou vybírat, kdy je budou uznávat. Podle mezinárodního práva musí mít všechny budovy v oblasti C povolení od Izraele, ať již jsou dočasné nebo trvalé. Tento princip platí kdekoli na světě. Chcete-li stavět, musíte mít stavební povolení… EU ignoruje mezinárodní právo a podniká konkrétní kroky k ovlivnění reálného stavu věcí.“

V očích izraelských představitelů jde jen o další důkaz dvojího evropského metru, kdy zaujatá EU odsuzuje Izrael za budování židovských osad, ale sama financuje výstavbu vlastních osad pro Palestince. EU je proti židovské výstavbě na Západním břehu a ve Východním Jeruzalémě a označuje ji za „kontraproduktivní“ vůči případnému Palestinskému státu.

07.02.2015 00:00 Ota Menhart591Zdroj: The Times of Israel

Klíčová slova