Praha Jeruzalém

IDF odhalila a ziničila pátou podzemní teroristickou hrozbu – teroristický tunelu Hamasu.

Od: World Israel News

Síly IDF v sobotu odhalily a zničily teroristický tunel vedoucí z Jabaly v severní Gaze do jižního Izraele poblíž obce Nahal Oz.

Tunel byl odhalen postupy, které IDF označuje jako „inženýrské operace“ uvnitř izraelského území, vedené kombinovanými izraelskými silami.

S největší pravděpodobností to znamená, že tunel byl odhalen při kopání podzemního zátarasu, který je budován kolem celého pásma Gazy, aby zamezil podzemní infiltraci do Izraele.

Mluvčí IDF uvedl, že tunel byl vykopán teroristickou skupinou Hamas a byl propojen se složitou sítí dalších tunelů v pásmu Gazy.

Toto je pátý tunel, který byl v posledních měsících vystaven a zničen Izraelem na hranici s Gazou. V tomto případě IDF spíše uzavřela, než bombardovala tuto podzemní infrastrukturu.

Tunel vedl pod hranicí v oblasti, kde se palestinští demonstranti setkávají s izraelskými silami, uvedla IDF.

IDF dále uvádí, že tunel, který přechází do území Izraele, byl vystaven v raných stádiích a byl neustále monitorován.

Násilné nepokoje jako krytí pro terorismus

IDF klade zodpovědnost na teroristickou organizaci Hamas, která vládne Gaze.

„V posledních měsících a obzvláště během posledních dvou týdnů Hamas změnil oblast v blízkosti bezpečnostního plotu na oblast násilí a teroru. Násilné nepokoje, které se odehrály v oblasti bezpečnostního plotu, jsou pokusem o maskování teroristických útoků, které se mají uskutečnit nahoře i pod zemí „, uvedla IDF tuto neděli. IDF dále deklaruje, že „nedovolí, aby byli izraelští civilisté ohroženi, nebo aby byla porušena izraelská suverenita, a bude nadále rozhodně jednat tváří v tvář všem formám teroru“.

Dodala, že je „zapojena do systematického, operačního, zpravodajského a technologického úsilí zaměřeného na identifikaci a zničení teroristických tunelů“ a zároveň buduje podzemní bezpečnostní bariéru na ochranu Izraele před podzemními přeshraničními útoky.

„Teroristická organizace Hamas i nadále investuje značné prostředky do své zbytečné teroristické činnosti, místo aby investovala do blahobytu svého vlastního obyvatelstva,“ uvedla IDF a zároveň slíbila, že „bude pokračovat ve své činnosti při plnění svého poslání chránit izraelské civilisty a izraelskou suverenitu, přičemž bude zajišťovat stabilní bezpečnostní situaci a je připravena na různé scénáře budoucího vývoje. „

IDF také poznamenala, že tento teroristický tunel „ohrožuje životy stovek izraelských rodin“.

Hamas vybudoval sofistikovanou síť teroristických tunelů v pásmu Gazy, z nichž některé se dostaly do Izraele a byly používány pro ukládání zbraní, pašování a infiltraci teroristů do Izraele.

Během letní války v roce 2014 s Izraelem se teroristé Hamasu několikrát dostali do Izraele těmito tunely, i když se jim nepodařilo dostat do oblastí s civilisty.

Izrael během tohoto konfliktu zničil 32 tunelů, ale Hamás od té doby intenzivně pracoval na obnově své sítě a IDF od té doby identifikovala hrozbu tunelů jako svou hlavní prioritu. IDF od chvíle konfliktu v roce 2014 odhalila několik tunelů.

IDF dále vytváří novou podzemní bariéru, která má čelit hrozbě Hamasu a jejich tunelů.

15.04.2018 11:14 Daniel Žingor196Zdroj: World Israel News

Klíčová slova