Praha Jeruzalém

Vybere si UNRWA bankrot nebo bude korigovat svoje směřování a způsoby?

Od: World Israel News

Agentura OSN pro pomoc a práci (UNRWA) dnes oznámila, že může přestat poskytovat služby ve všech oblastech svého působení a to od září kvůli chronické finanční krizi, uvedl mluvčí UNRWA Sami Mushasha.

Mushasha dále řekl palestinské zpravodajské agentuře WAFA, že peníze, které UNRWA nedávno obdržela od evropských zemí ve výši 200 milionů dolarů, stačí na několik měsíců a že finanční krize se v září znovu projeví, pokud nebudou podniknuty kroky k pokrytí deficitu a poskytování pravidelných příspěvků UNRWA.

Generální komisař UNRWA Pierre Krähenbühl řekl donorům v Bruselu, že UNRWA nemusí v příštím akademickém roce otevřít své školy v důsledku nejvážnějšího deficitu v jeho 50-ti leté historii.

Řekl, že dotace na jídlo kolem jednoho miliónu Palestinců v pásmu Gazy se mohou zastavit již v červnu, pokud UNRWA nebude schopna sbírat 200 milionů dolarů.

Agentura OSN, která se věnuje výhradně tzv. „Palestinským uprchlíkům“, čelí finančním obavám poté, co prezident Donald Trump zkrátil pomoc této organizaci o miliony dolarů.

V lednu vláda Trump snížila finanční prostředky UNRWA s požadavkem, aby tato provedla zásadní reformy.

Ministerstvo zahraničí USA oznámilo UNRWA, že USA zadržují 65 milionů dolarů z plánované splátky ve výši 125 milionů dolarů.

Rovněž jasně uvedlo, že dodatečné dary ze strany USA budou záviset na zásadních změnách UNRWA. Agentura byla Izraelem těžce kritizována za to, že byla příčinou a nikoli řešením palestinských otázek.

Ministerstvo zahraničí dále uvedlo, že uvolňuje zbytek splátky – 60 milionů dolarů – aby zabránila krachu agentury a jejímu uzavření.

USA jsou největším dárcem UNWRA a dodávají jim téměř 30% jejich rozpočtu.

Palestinští „uprchlíci“: jedinečný status a dědictví

Palestinci mají jedinečnou definici postavení svých „uprchlíků“. Tento jim dovoluje obrovsky navyšovat počet palestinských uprchlíků. Konkrétně – postavení uprchlíka pro Palestince se přenáší na následující generace a není ovlivněno existencí státního občanství  jiných zemí. Toto je rozdíl od definice statutu uprchlíka pro jakoukoli jinou uprchlickou populaci na světě.

Proto velká většina „uprchlíků“ v Jordánsku (více než dva miliony) jsou obyvatelé Jordánska, kteří sami sebe označují za Palestince.

Izrael mnoho let tvrdí, že OSN a Palestinci pracují na zachování palestinského uprchlického problému a nesouhlasí s žádným pokusem o nalezení řešení.

Kromě toho status Palestinců jako uprchlíků zajišťuje nekonečný tok mezinárodní pomoci a má další finanční důsledky.

Takzvaný palestinský uprchlík obdrží čtyřnásobek částky pomoci, kterou od OSN obdrží syrský, irácký nebo africký uprchlík.

Studie zveřejněná v září ukazuje, že v roce 2016 UNRWA, která poskytuje pomoc pouze Palestincům, utratila v průměru 246 dolarů na každého z 5,3 milionu Palestinců, který je definován jako uprchlík, zatímco UNHCR vynaložila pouze jednu čtvrtinu této částky – tedy 58 dolarů na uprchlíka ne-Palestince.

26.04.2018 11:04 Daniel Žingor252Zdroj: World Israel News

Klíčová slova