Praha Jeruzalém

S vědomím, že by mu tento jeho přemet mohl politicky ublížit, Bennett řekl: „Někoho získáte, někoho ztratíte,“ dělat to, co je pro zemi nejlepší, má přednost.

Autor: Adina Katzová, World Israel News

Od ministrů Naftali Bennetta a Ayelet Shakedové ze strany Židovský domov se očekávalo, že v pondělí ráno oznámí své rezignace, důsledkem čehož koaliční vláda přijde o většinu a budou předčasné volby. Namísto toho obrátili, ale volají po změně vládní politiky.

Bennett je ministrem školství a, po odstoupení Avigdora Libermana minulý týden, požadoval křeslo ministra obrany s tím, že jeho strana vystoupí z koalice, pokud mu ho Netanjahu nedá.

Bez Bennetta jako ministra obrany „se tato vláda nazývá pravicovou, ale reálně naplňuje levicovou politiku,“ uvedla ministryně spravedlnosti Ayelet Shakedová v neděli.

Bennett o léta obviňoval vládní politiku, která podle něho „zastavila vítězné války“ a porážky svých nepřátel a namísto toho se soustředila na budování veřejného obrazu Izraele.

Shakedová, která hovořila po Bennettovi, souhlasila s prohlášením předsedy strany, že se vláda vzdala hledání smysluplného řešení terorismu pocházejícího z Gazy.

Poté, co Bennett uznal, že jeho obrat by mu mohl politicky ublížit, řekl: „Někoho získáte, někoho ztratíte,“ dělat to, co je pro zemi nejlepší, má přednost.

Předseda vlády Benjamin Netanjahu ve svém vyjádření k národu řekl, že hovořil s vůdci koaličních stran a vyzval je, aby „projevili zodpovědnost“ a nepožadovali nové volby během vojenské kampaně s odkazem na konflikt v Gaze.

„Řekl jsem jim, aby nepoložili vládu zejména v tak citlivém čase, ve kterém z pohledu bezpečnosti jsme,“ uvedl Netanjahu. „Řekl jsem jim, že nesmí opakovat chybu z roku 1992, kdy byla vláda Likudu sesazena a nahrazena jinou vládou, která nám přinesla katastrofu v Oslo. Řekl jsem jim, že nesmí opakovat chybu z roku 1999,  kdy frakce uvnitř vlády přivodily její pád, a byla nahrazena vládou, která nám přinesla Intifadu.“

Předseda vlády bude sám zastávat pozici ministra obrany.

19.11.2018 11:50 Daniel Žingor177Zdroj: World Israel News

Klíčová slova