Praha Jeruzalém

Nedělní noční letecké údery v Sýrii byly zaměřené na sklady zbraní, íránskou zpravodajskou lokalitu a íránský výcvikový tábor.

Autor: Elad Benari, 21.1.2019 6:07

Mluvčí IDF v pondělí ráno uvedla, že vzdušné útoky IDF v neděli v noci byly zaměřeny na íránské vojenské cíle jednotek Quds a syrské protivzdušné obrany.

Útok na cíle jednotek Quds byl proveden v reakci na odpálení rakety země-země, která byla provedena v neděli íránskými sílami Quds působícími na území Sýrie a byla zaměřena na severní Golanské výšiny. Raketa byla zachycena systémem Iron Dome.

Následující vojenské cíle byly zasaženy jako součást útoku IDF zaměřeného na íránské vojenské útvary Quds v Sýrii: sklady munice a lokality nacházející se na mezinárodním letišti v Damašku, íránské zpravodajské centrum a íránské vojenské výcvikové tábory.

Během zásahu byly odpáleny desítky syrských raket země-vzduch a to navzdory jasným varováním, aby to Sýrie nedělala. V reakci na to bylo zaměřeno několik protivzdušných batérii syrských ozbrojených sil.

Místa, na která IDF zaútočila v neděli v noci. Foto: Útvar mluvčího IDF

„Tím, že včera Írán zaútočil na izraelské teritorium znovu předložil definitivní důkaz svých skutečných úmyslů o jeho pobytu v Sýrii. To ohrožuje Izrael i regionální stabilitu,“ uvedl útvar mluvčího IDF.

„IDF bude i nadále rozhodně jednat, aby zmařila íránské zakotvení v Sýrii.“

„IDF navíc viní syrský režim z odpovědnosti za všechno, co se v Sýrii odehrává a varuje syrský režim před tím, aby se zaměřoval na Izrael nebo, aby umožnil tyto útoky z jeho území,“ dodal.

IDF je připravena na celou řadu scénářů a bude pokračovat ve své činnosti tak, aby bránila izraelské civilisty.

V tuto chvíli se v pondělí pro návštěvníky neotevře lyžařský areál Mount Hermon.

21.01.2019 09:19 Daniel Žingor193Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova