Praha Jeruzalém

V době, kdy Palestinská samospráva uprostřed koronové krize zápasí s nedostatkem dýchacích přístrojů, jich nedávno Izrael arabským nemocnicím „řadu“ poskytl.

Autor: Baruch Yedid, TPS, 30. března 2020

Představitelé zdravotnictví Palestinské samosprávy varovali před vážným nedostatkem dýchacích přístrojů pro léčbu pacientů s koronavirem (COVID-19) a Izrael jich několik převedl do arabských nemocnic ve východním Jeruzalémě.

Ministr pro občanské záležitosti PA Husajn A-Sheikh v neděli oznámil, že se po celém světě vynakládá obrovské úsilí na nákup testovacích souprav na koronavirus, ale hlavním problémem, kterému PA čelí, je nedostatek dýchacích přístrojů, nedostatek, se kterým zápasí mnoho zemí po celém světě.

Vedoucí Asociace lékařů v PA dr. Shuki Tsaba sdělil médiím, že nedostatek dýchacích přístrojů je jedním z vážných problémů, kterým úřad čelí. Řekl, že „pro palestinskou zdravotnickou službu je k dispozici pouze 120 těchto přístrojů.“

Různé zdroje však ukazují, že státní nemocnice jich mají asi 100 a podobný počet existuje v soukromých nemocnicích. Úřad nyní pracuje na nákupu alespoň 100 dalších.

V pásmu Gazy je méně než 100 dýchacích přístrojů, z nichž 20 je pro děti a pouze 15–20 jsou funční a pro dospělé. Zástupce Světové zdravotnické organizace v pásmu Gazy před několika dny řekl, že okamžitě potřebují minimálně 100 těchto zařízení.

Mluvčí zdravotnického systému v pásmu Gazy vyzvala země, aby pro ně získaly 23 milionů dolarů jako urgentní částku na nákup dýchacích přístrojů a jiného zdravotnického vybavení.

TPS se dozvěděla, že izraelské Ministerstvo zdravotnictví dodalo tyto dýchací přístroje do nemocnic Al-Makassed a St. Joseph ve východním Jeruzalémě.

„V boji proti koronaviru máme s izraelským Ministerstvem zdravotnictví přímý každodenní kontakt,“ řekl zdroj z nemocnice Al-Makassaed TPS.

Řekl, že jim Izrael poskytl řadu dýchacích přístrojů a v nemocnicích východního Jeruzaléma je v jich současné době 25 a slouží Arabům z celé oblasti.

„Globální nedostatek těchto přístrojů je velmi významnou výzvou a jde o závod s časem o nová technologická řešení a jejich vývoj,“ uvedl.

Nemocnice Augusta Victoria na hoře Scopus v současné době pacienty s koronavirem neléčí, ale připravuje se na tuto možnost.

PA k neděli registrovala 106 případů nákazy koronavirem a jedno úmrtí.

31.03.2020 06:06 Daniel Žingor117Zdroj: United with Israel