Praha Jeruzalém

Vědci doufají, že konečně odhalí pravdu o zapojení katolické církve do konečného řešení.

Od: Arutz Sheva, 1.3.2020 19:04

Rok po oznámení, že Vatikán souhlasí s otevřením archivu papeže Pia XII., dostane skupina vyšetřovatelů šanci ověřit obvinění papeže Pia XII z podpory nacistů.

Asi před rokem papež František souhlasil s otevřením archivů pro malou skupinu vědců a řekl, že „církev se nebojí historie.“ V pondělí bude skupina poprvé moci prozkoumat dokumenty týkající se papeže Pia XII., který předsedal katolické církvi v letech 1939 až 1958, a prověřit obvinění z jeho podpory Hitlera.

Mnoho historiků prohlašovalo, že Pius XII po celou Druhou světovou válku udržoval mlčení a nikdy veřejně neodsoudil pronásledování a vyhlazování Židů ani jiných menšin. Obránci kontroverzního papeže tvrdí, že Pius XII „tiše vyzýval kláštery a další katolické instituce, aby skryly tisíce Židů“. Rovněž pak, že veřejná kritika nacistů ze strany katolické církve tenkrát mohla ohrozit životy tisíců kněží a jeptišek a že Židy nebránili v obavě o své vlastní životy.

Kardinál Jose Tolentino de Mendoza, pověřený dohledem nad Vatikánskými archivy, řekl, že „otevření archivu je zásadním krokem v současné historii církve a celého světa.“

Biskup Sergio Pagano, vedoucí apoštolského archivu ve Vatikánu, dodal: „Vyšetřovatelé budou muset vyřknout historický soud. Odhadl, že prozkoumání milionů dokumentů týkajících se papeže Pia XII může trvat několik let, než bude možné jednoznačně rozhodnout, zda papež podporoval nacisty.

02.03.2020 06:07 Daniel Žingor224Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova