Praha Jeruzalém

Premiér přidělil 110 milionů dolarů na to, aby přivedl domů některé z tisíců etiopských Židů uvězněných v Africe.

Autor: Paul Shindman, World Israel News, 8. října 2020

Premiér Benjamin Netanjahu v neděli řekl, že vláda přidělí prostředky na to, aby přivedla do Izraele několik tisíc etiopských Židů, kteří v této zemi dlouhodobě uvízli.

Tento krok pomůže uskutečnit opakované sliby vlády přivést členy židovské komunity z Etiopie do Izraele, aby se znovu sešli se svými rodinami, které se už v posledních několika desetiletích do Izraele přestěhovaly.

Zpráva izraelských politických vůdců a etiopských náboženských představitelů na začátku tohoto roku načrtla kroky k vyřešení problému, který v etiopské komunitě hnisá už roky, protože rodiny se marně pokoušely získat povolení přivést své příbuzné do Izraele.

„K dnešnímu dni nikdo přesně neví, kolik jich tam v komunitách čeká – jejich počet se pohybuje od 7 000 do 14 000 lidí,“ uvádí se ve zprávě, která obviňuje státní instituce, že se snaží tomuto problému vyhnout.

„Před šesti měsíci jsem slíbil, že do Izraele přivedu zbytek etiopské židovské komunity,“ uvedl Netanjahu ve svém prohlášení. „Příští pondělí předložím ke schválení kabinetu rozhodnutí přivést 2 000 našich lidí etiopského původu – je to první krok k přivedení všech ostatních.“

Náměstek ministra bezpečnosti a komisař pro integraci Etiopanů Gadi Yevarkan, sám Etiopan, uvedl, že přivedení Falash Mura do Izraele bylo splněním slibu, který dal on a předseda vlády etiopské komunitě, která byla po léta terčem rasistických útoků.

„Dostal jsem se do politiky, abych napravil nespravedlnost, která se po desetiletí etiopské veřejnosti děje. Jednou z nespravedlností je otázka alija,“ tweetoval Yevarkan. „Toto je triumfální odpověď na rasismus, který zvedá hlavu.“

„Nejlepší odpovědí je pokračující alija etiopských Židů, a ne blahosklonnost k nim,“ řekl Yevarkan.

V průběhu let se za obtížných okolností do Izraele přistěhovaly desítky tisíc etiopských Židů a několik tisíc jich při pokusu o útěk zemřelo. Lidé z Falash Mura však zůstali pozadu a někteří žijí v chudobě a deprivaci již více než 20 let.

Termín „Falash Mura“ označuje Etiopany, kteří tvrdí, že byli členy Beta Israel, dlouho zavedené židovské komunity v Etiopii, ale jejichž předkové byli v 19. a 20. století misionáři násilně nebo dobrovolně konvertováni ke křesťanství. Platí také pro členy Beta Israel, kteří přestali praktikovat judaismus.

Postupná imigrace Falash Mura vedla k rozdělení mnoha rodin. Mnoho z těch, kteří v Etiopii stále čekají, již v Izraeli mají rodiče, děti a sourozence.

Usnesení vlády z roku 2015 přivést Falash Mura do Izraele do roku 2020 mělo za následek, že se do Izraele dostalo pouze 2200 osob.

09.10.2020 06:06 Daniel Žingor133Zdroj: World Israel News

Klíčová slova