Praha Jeruzalém

Centrála, jak se dozvěděly západní zpravodajské služby, byla zřízena asi před dvěma lety.

Od: United with Israel, 23. října 2020

Hamás využíval tajné velitelství v Istanbulu pro účely kybernetické války a kontrarozvědky, uvedly ve čtvrtek The Times.

Podle britské zprávy byla centrála, jak se dozvěděly západní zpravodajské služby, zřízena zhruba před dvěma lety a je oddělena od oficiálních kanceláří islámské teroristické skupiny ve stejném městě, které se podle britské zprávy zabývají hlavně koordinací a financováním.

Turecká vláda o tajném velitelství, které řídil vysoký úředník Hamasu Samakh Saraj, který je podřízen přímo Yahya Sinwarovi, vůdci teroristické skupiny v Gaze, nevěděla, tvrdí zpráva.

Turecko v srpnu udělilo občanství členům teroristické buňky Hamasu, aby mohli tuto zemi využít jako základnu k zahájení útoků nejen na Izrael, ale také na cíle po celém světě, uvedl tehdy londýnský The Telegraph.

USA i Spojené království vnímají Hamas jako teroristickou skupinu, zatímco Turecko, přestože je členem NATO, tuto skupinu označuje za legitimní politické hnutí a poskytuje mu pomoc a úkryt.

Turecká vláda odmítla na obvinění v srpnovém článku odpovědět a její mluvčí uvedl, že jde o „nepodložená tvrzení zahraniční vlády vůči Turecku“.

Pokud jde o nejnovější zprávy o tajném velitelství v Istanbulu, doposud je Turecko nijak nekomentovalo.

Turecko se vůči Izraeli stalo nepřátelštějším pod vedením prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který má úzké vazby na radikální islámské organizace.

25.10.2020 06:00 Daniel Žingor153Zdroj: United with Israel