Praha Jeruzalém

Netanjahu pogratuloval k zahájení prvních pokusů na lidech izraelské protikoronavirové vakcíny a nazval to „velmi důležitým dnem“ v boji proti pandemii.

Autor: Yakir Benzion, United With Israel, 1. listopadu 2020

Předseda vlády Benjamin Netanjahu v neděli ocenil zahájení lidských pokusů protikoronavirové vakcíny vyvinuté v Izraelském institutu pro biologický výzkum.

Netanjahu poukázal na důležitost této události a vzal s sebou ministra obrany Bennyho Gantze a ministra zdravotnictví Yuliho Edelsteina do zdravotnického střediska v Sábě v Ramat Gan, kde se setkali s univerzitním 26 letým studentem Segevem Harelem ze severního Izraele, který se během klinické návštěvy k pokusu o přijetí experimentální vakcíny přihlásil jako první.

„Skutečným východiskem z koronavirové krize je vývoj vakcín,“ řekl Netanjahu. „Proto je velmi důležitý ten den prvního výstřelu, který nás takto povzbuzuje.“

 

„S pomocí B..ží necháme v Izraeli vyrobit vakcínu. To je velká věc,“ řekl premiér. „Nemyslím si, že se to stane okamžitě, ale říkám vám, že už vidím světlo na konci tunelu – vidím vakcíny ve státě Izrael.“

Vakcína vyvinutá Izraelským institutem pro biologický výzkum (IIBR) a financovaná vládou se testuje v Šebě a v nemocnici Hadassah Ein Kerem v Jeruzalémě.

Úřad IIBR zaznamenal úspěch ve studiích na zvířatech prováděných v létě. Křečci, kteří dostali vakcínu, neonemocněli a vytvořili si proti koronaviru protilátky.

Pokud první fáze pokusů na lidech ukáže, že vakcína nezpůsobuje významné vedlejší účinky, bude testování rozšířeno na stovky dobrovolníků, aby se zjistilo, jak dobře vakcína funguje.

„Osobně využívám svých kontaktů se světovými vůdci, abychom zde mohli (vakcínu) vvyrábět, ne někde na konci řady, ale vepředu,“ řekl Netanjahu. „Mluvil jsem o tom s mým přítelem, americkým viceprezidentem Mikeem Penceem, který se touto otázkou zabývá v USA, s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, s indickým vůdcem Narendrou Modim, s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, s italským premiérem Contem a dalšími.“

„Zajistíme dostatek vakcín pro všechny občany Izraele. Pak budeme konečně s pomocí B..ží schopni se od pandemie osvobodit,“ řekl a připomněl Izraelcům, aby dodržovali zdravotní nařízení „abychom ochránili vaše životy a zdraví. Především noste přes nos a ústa roušky.“

02.11.2020 06:05 Daniel Žingor108Zdroj: United with Israel

Klíčová slova