Praha Jeruzalém

Dlouholetý novinář a izraelský odborník na záležitosti Středního východu promluvil o zájmu arabského světa na výměně stráží v izraelském Mosadu.

Od: Arutz Sheva, 18. prosince 2020 14:30

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se tento týden rozhodl jmenovat dosavadního zástupce D. novým šéfem zpravodajské agentury Mossad, aby tak nahradil Yossiho Cohena.

Zvi Yehezkel, komentátor Channel 13 pro záležitosti Středního východu, diskutoval o zájmu, který arabský svět projevil o střídání stráží u izraelské zpravodajské agentury Mossad.

„Je fascinující sledovat, jak se arabská média zajímají o nahrazení šéfa Mossadu,“ řekl Yehezkel v rozhovoru pro Radio 103FM.

„Ale Yossi Cohen je zodpovědný za formování životů lidí na Středním východě, a proto tu ten zájem je.“

„Yossi Cohen se stal v arabském světě legendou. Íránské vedení se tolikrát pokoušelo odhalit identitu agentů Mossadu a nikdy neuspěli. Naopak za vlády Cohena Mossad odhalil íránská tajemství.“

Ve středu se Cohen při ceremoniálu zapalování svíček na oslavu Chanuky připojil k prezidentovi Reuvenovi Rivlinovi. Během tohoto obřadu ocenil prezident Mossad za jeho nedávnou práci, včetně položení základů pro nedávné mírové dohody s umírněnými arabskými státy.

„Tváří v tvář výzvám k zajištění bezpečnosti pro stát Izrael a jeho obyvatele jsme v posledních několika měsících v oblasti míru a normalizaci po celém regionu, zaznamenali průlomy. Jsem hrdý na to, že mohu říci, že v tomto vývoji sehrál významnou Mossad.“

„Nedávno dosažené mírové a normalizační dohody jsou zásadní součástí naší národní bezpečnosti. Stejně jako Mossad pracuje na zmaření plánů izraelských nepřátel, tak současně neustále hledá příležitosti pro mír a spolupráci, a když je najde, pracuje metodicky a trpělivě, aby je přeměnil je na skutečná a stabilní aktiva.“

20.12.2020 06:26 Daniel Žingor338Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News