Praha Jeruzalém

„To je nádherná a poetická spravedlnost, když vidíte, jak se dům Hajj Amina al-Husseinihp rozpadá.“

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News, 24. ledna 2021

Dům patřící jednomu z nejznámějších nepřátel židovského lidu v období, kdy ještě Izrael nebyl státem, by se měl stát synagogou, uvedly v neděli The Jerusalem Post.

Qasr al-Mufti (palác Muftiho), byl postaven pro Hajj Amina al-Husseiniho v roce 1933, 12 let poté, co byl britskými úřady, které vládly tehdejší Palestinou, jmenován Velkým muftím Jeruzaléma.

Zatímco měl být především muslimským duchovním odpovědným za islámská svatá místa ve městě, Britové zavírali oči nad jeho hlavní činností, což bylo podněcování smrtících nepokojů proti Židům po celé zemi.

Jeho prázdné sídlo se nachází na kopci ve většinově arabské čtvrti Sheikh Jarrah, která leží mezi Starým městem a horou Scopus. Kolem něj byl z velké části postaven komplex 28 bytů židovského developera.

Daniel Luria, mluvčí společnosti Ateret Cohanim, která pomáhá Židům kupovat nemovitosti ve východní části Jeruzaléma, ale sám se na rozvoji těch nemovitostí nepodílí, říká, že se ze starého domu stane synagoga a možná zařízení denní péče o děti těch, kteří tady budou bydlet.

„To je nádherná a poetická spravedlnost, když vidíte, jak se dům Hajj Amina al-Husseinihp rozpadá,“ řekl.

Al-Husseini ve skutečnosti v tomto svém velkém domě o rozloze 500 metrů čtverečních nikdy nežil, ale rodina jeho sekretáře ano a stal se sociálním centrem místních bohatých Arabů a britských úředníků, uvádí Post.

Muftí nakonec upoutal pozornost úřadů, když obrátil svou pozornost nejen proti Židům, ale také proti Britům a zahájil proti nim v roce 1936 tříletou arabskou vzpouru. Rok na to pak musel, kvůli příkazu k jeho zatčení, ze země uprchnout.

Skončil v Německu, spolupracoval s nacisty, rekrutoval bosenské muslimy pro Waffen-SS a pravidelně vysílal v rádiu pro Hitlera arabskou propagandu. Aby unikl stíhání za válečné zločiny, uprchl po válce do Egypta.

Po Válce za nezávislost se jeho dům stal součástí hotelu, ale stát tento opuštěný majetek převzal, když byl Jeruzalém v Šestidenní válce v roce 1967 znovu sjednocen. Nakonec byl prodán zesnulému americkému miliardáři Irvingovi Moskowitzovi, filantropovi a sionistům, kteří se aktivně podílejí na budování projektů zahrnujících čtvrti Har Homa a Ma’ale HaZeitim.

Domy a byly v nové malé židovské enklávě se ještě neprodávají, protože společnost, která ji buduje, má dostatek pozemků ke zdvojnásobení její velikosti. To ovšem vyžaduje legislativní odsouhlasení tohoto záměru, to se ale v roce 2008 zaseklo, uvádí se ve zprávě.

25.01.2021 06:06 Daniel Žingor198Zdroj: World Israel News