Praha Jeruzalém

IDF připravuje tři alternativní scénáře, které budou v blízké budoucnosti představeny vládě, uvádí se ve zprávě.

Autor: Paul Shindman, World Israel News, 14. ledna 2021

IDF pracuje na třech nových plánech k řešení íránského jaderného programu. Řeší tak nedávné porušení závazků Teheránu a možnost, že nastávající prezident Joe Biden vrátí USA k íránské jaderné dohodě, uvedly ve čtvrtek Izrael Hayom.

Na pozadí pokroku v íránském jaderném programu připravuje IDF tři alternativní scénáře, které budou vládě představeny v blízké budoucnosti, uvádí se ve zprávě.

Íránští vládní představitelé tvrdí, že se chtějí vrátit k jaderné dohodě, ale v posledních týdnech zintenzivnili obohacování uranu a akumulovaných aktiv, které by mu mohly umožnit zkrátit čas potřebný k výrobě atomové bomby.

„Írán v posledních letech dosáhl v oblasti výzkumu a vývoje pokroku, a to jak v hromadění obohaceného materiálu, tak ve svých útočných schopnostech, a má režim, který chce skutečně získat jadernou zbraň,“ uvedl ministr obrany Benny Gantz bývalý šéf IDF.

 

„Je jasné, že Izrael musí mít před sebou vojenskou možnost řešení. To vyžaduje zdroje a investice a já se snažím, aby je měl,“ řekl.

IDF již objasnila, že příprava vojenských možností vyžaduje miliardy šekelů, které jdou nad rámec současného rozpočtu na obranu, uvádí se ve zprávě.

Rozhodnutí Íránu zahájit obohacování uranu na 20% před deseti lety téměř přimělo Izrael k úderu zaměřenému na jeho jaderná zařízení a minulý týden Teherán, v přímém rozporu s íránskou jadernou dohodou, oznámil, že znovu obnovuje toto obohacování na 20%.

Ali Akbar Salehi, šéf Íránské organizace pro atomovou energii, údajně „civilního“ orgánu, řekl: „Jsme jako vojáci a prsty máme na spoušti.“

V rámci svých aktivit, které se odchylují od jaderné dohody, Írán nashromáždil asi tři tuny nízkoúrovňového obohaceného uranu a nainstaloval ve svých jaderných zařízeních pokročilé odstředivky. K poslednímu porušení dohody ze strany Íránu došlo ve středu, když oznámil, že vyrábí palivo na bázi uranu pro výzkumný reaktor.

Kov uranu lze použít jako jádro jaderné bomby a dohoda ukládá Íránu 15letý zákaz její výroby nebo získání.

V Izraeli se předpokládá, že tato aktivita má „akumulovat aktiva“ před očekávanými jednáními s Bidenovou administrativou, která již dala jasně najevo, že má v úmyslu vrátit se k jaderné dohodě a to i přes tvrdý odpor Izraele.

Předseda vlády Benjamin Netanjahu má rovněž v úmyslu jmenovat zvláštní pracovní skupinu pro koordinaci íránské jaderné otázky, přičemž hlavním kandidátem do jejího čela bude současný šéf Mossadu Yossi Cohen, který by se této role ujal bezprostředně po skončení svého funkčního období v červnu.

Izrael si přeje, aby budoucí dohoda s Íránem zahrnovala delší období dohledu nad jeho jadernými programy, jakož i omezení jaderného výzkumu a vývoje a výroby balistických raket a jeho teroristických aktivit v regionu.

Írán již jasně uvedl, že se proti tomu postaví a před návratem k jaderné dohodě požaduje okamžité zrušení sankcí.

15.01.2021 06:09 Daniel Žingor193Zdroj: World Israel News

Klíčová slova