Praha Jeruzalém

Palestinští islámští vůdci vydali náboženský edikt zakazující muslimům podporovat dohody, které nastolily mír mezi Izraelem a arabskými zeměmi.

Od: World Israel News, 27. ledna 2021

Přední palestinský islámský náboženský orgán vydal ve středu rozhodnutí odsuzující použití výrazu „Abrahamské dohody“ jako odkaz na historickou dohodu podepsanou loni v Bílém domě, uvádí The Jerusalem Post.

Abrahamské dohody jsou termínem, který byl dán první izraelsko-arabskou mírovou dohodou za 26 let – první z nich byla mezi Izraelem a SAE, dále pak s Bahrajnem, Súdánem a Marokem. Podle Trumpovy administrativy, která smlouvy zprostředkovala, se očekávává připojení dalších zemí, ale další dohody byly, kvůli Trumpově ztrátě v listopadových volbách, (minimálně dočasně) pozastaveny.

Palestinská samospráva zdůraznila potřebu násilného odporu vůči Abrahamským dohodám, protože tyto boří desítky let trvající diplomatické přístupy k míru na Středním východě trvající na tom, že žádná muslimská země nebude vyjednávat s Izraelem, dokud nebude vyřešen palestinský problém.

Fatwa Palestinské nejvyšší rady fatwy je nejnovějším projevem odporu PA.

Rada zaútočila na pojmenování dohod po biblickém patriarchovi Abrahámovi, který je uctíván jako otec judaismu, islámu a křesťanství, tří „abrahamských“ vír.

Nejvyšší rada fatvy, která má na starosti islámské náboženské záležitosti pro palestinská území v Gaze, Judeji a Samaří, rozhodla, že pojmenování Abrahamské dohody, stejně jako normalizace, napadá muslimskou víru a zpolitizovává náboženství.

Termín Abrahamské dohody je „forma podvodu“, která „prospívá okupantovi a představuje jasnou hrozbu naší národní věci – jde především o palestinskou věc a mešitu al-Aksá,“ rozhodla rada.

 

Ti, kdo stojí za používáním výrazu „Abrahamské dohody“, se podle Rady snaží „překreslit mapu Středního východu v souladu s mapou Velkého Izraele,“ uvádí Post.

 

Rada varovala, že výzvy k dodržování dohod a nastolení míru s Izraelem „jsou nebezpečné a rovnají se odpadlictví“.

29.01.2021 05:35 Daniel Žingor570Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova