Praha Jeruzalém

Náčelník štábu izraelských ozbrojených sil Aviv Kochavi řekl Bidenově administrativě, že renegociace íránské jaderné dohody „není správná věc.“

Od: JNS, 27. ledna 2021

Náčelník štábu izraelských sil Aviv Kochavi uvedl, že aby zabránil Islámské republice získat jadernou zbraň, nařídil přípravu plánů na útok na íránská jaderná zařízení.

„Írán se může rozhodnout, že chce pokročit ve výrobě bomby, ať už skrytě nebo otevřeně. Na základě této základní analýzy jsem nařídil IDF, aby kromě stávajících připravila řadu nových operačních plánů. Tyto plány studujeme a budeme je rozvíjet v průběhu příštího roku,“ uvedl ve svém projevu před Institutem pro studium národní bezpečnosti (INSS).

 

„Vláda bude samozřejmě ta, kdo rozhodne, zda by měly být použity. Ale tyto plány musí být na stole, musí existovat a my na ně musíme být připraveni,“ zdůraznil Kochavi.

Začátkem tohoto měsíce ministr pro osadnictví Tzachi Hanegbi ze strany Likud řekl, že pokud se Spojené státy rozhodnou pokračovat a znovu vstoupit do dohody,Izrael by mohl zaútočit na íránský jaderný program. 13. ledna zahájil Izrael neobvykle silné údery na íránské cíle v Sýrii.

Kochavi také vyzval novou Bidenovu administrativu, aby se nevracela k jaderné dohodě z roku 2015.

„Se změnou správy ve Spojených státech Íránci uvedli, že se chtějí vrátit k předchozí dohodě. Chci vyjádřit svůj postoj – postoj, který předkládám všem svým kolegům, když se s nimi setkám po celém světě: Návrat k jaderné dohodě z roku 2015 nebo k dohodě, která je jí podobná, pouze s několika vylepšeními, je špatná nikoli správná věc,“ řekl.

Během svých potvrzovacích slyšení minulý týden americký ministr zahraničí Tony Blinken řekl, že Amerika se k íránské jaderné dohodě „v nejbližší budoucnosti“ nepřipojí.

V pondělí poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan řekl svému izraelskému protějšku Meirovi Ben-Šabatovi, že USA budou s Izraelem všechny záležitosti regionální bezpečnosti „úzce konzultovat“.

29.01.2021 06:00 Daniel Žingor277Zdroj: United with Israel

Klíčová slova