Praha Jeruzalém

Arabská média informují o amerických leteckých úderech zaměřených na iráckou armádu a šíitské milice poblíž Bagdádu. Americký představitel: V této oblasti nedošlo k žádným americkým úderům.

Autor: Elad Benari, 19. ledna 2021 2:27

Arabská média v pondělí večer informovala o náletech zaměřených na iráckou armádu a šíitské milice poblíž Bagdádu.

Íránská síť Al-Alam uvedla, že při leteckých úderech bylo zabito devět členů irácké armády a desítky byly zraněny. Irácký bezpečnostní zdroj pro tuto síť uvedl, že na pozice irácké armády a šíitských milicí zaútočila bezpilotní letadla.

Libanonská síť Al-Mayadeen přidružená k Hizballáhu uvedla, že k útoku došlo v blízkosti města Jurf Sakhar, které se nachází jihozápadně od Bagdádu.

Zatím není k dispozici žádné oficiální potvrzení zpráv ze strany irácké armády. Vysoký představitel americké obrany Jennifer Griffin pro Fox News řekl, že poblíž Bagdádu nedošlo k žádným americkým leteckým útokům.

Hlášené nálety přicházejí uprostřed napětí mezi USA a Irákem v této oblasti. Raketové útoky se od eliminace špičkového íránského generála Qassema Soleimaniho v lednovém útoku USA pravidelně zaměřovaly na irácké základny i na opevněnou Zelenou zónu v Bagdádu, kde sídlí americké velvyslanectví.

Americký prezident Donald Trump obvinil Írán z jednoho nedávného raketového útoku na americké velvyslanectví a varoval Islámskou republiku před dalšími útoky na americké zájmy.

„Několik přátelských zdravých rad pro Írán: Pokud bude zabit byť jediný Američan, budu z toho vinit Írán. Nechte si to projít hlavou,“ tweetoval.

Americká armáda v uplynulých týdnech několikrát vyslala na Blízký východ bombardéry B-52 s jadernou schopností.

19.01.2021 05:34 Daniel Žingor142Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova