Praha Jeruzalém

SHRNUTÍ: Jared Kushner, zeť a vyslanec na Středním východě odcházejícího amerického prezidenta Donalda Trumpa, pomohl zavést mírové dohody mezi Izraelem a SAE, Bahrajnem, Marokem a Súdánem a nedávno zprostředkoval konec tříletého konfliktu mezi Saúdskou Arábií a Katarem.

Autor: Dr. Edy Cohen, BESA centrum, 15. ledna 2021

V červnu 2017 Saúdská Arábie, Egypt, Bahrajn a Spojené arabské emiráty – v arabských médiích označované jako Kvarteto nebo také jako obléhající země – přerušily diplomatické vztahy s Katarem, což vyvolalo diplomatickou krizi, která trvala další tři roky. Kromě zavedení diplomatické blokády této země zablokovaly přístup Kataru do jejich vzdušného prostoru. Saúdská Arábie dokonce zašla tak daleko, že zablokovala Katarům přístup k hraničnímu přechodu Sloa Pass – jediný pozemní přechod tohoto poloostrova k jakékoli jiné zemi.

Tuto krizi zapříčinilo více faktorů. Mezi nimi bylo i katarské financování Muslimského bratrstva, které agituje proti Saúdské Arábii a Egyptu. Další byla podpora katarské televizní síti Aljazeera, která podkopává stabilitu v řadě arabských zemí. Vedoucí představitelé Kvartetu nezapomněli, jak Aljazeera povzbudila davy lidí, aby vyšly do ulic během otřesů eufemisticky známých jako „Arabské jaro“. Katarci tvrdí, že nepřátelství Kvarteta vychází z jejich závisti na úspěchy Kataru, mimo jiné také proto, že byl vybrán jako hostitel mistrovství světa 2022.

Nedávno se objevily zprávy, které naznačovaly, že Saúdská Arábie plánovala invazi do Kataru, ale byla na poslední chvíli odrazena silným americkým tlakem.

Tyto čtyři země stanovily 13 podmínek pro ukončení jejich obléhání a normalizaci vztahů, včetně zastavení financování terorismu a ukončení vysílání Aljazeery. Katar se tomu nepodvolil. Místo toho se obrátil na Turecko a Írán, které mu, výměnou za katarské investice v hodnotě několika miliard dolarů v těchto zemích, poskytly logistickou pomoc. Aljazeera, která kritizovala Írán, změnila tón a vyzdvihla úlohu hlavního velitele jednotek Quds Qassema Soleimaniho (kterého v lednu 2020 zlikvidovaly USA).

Jared Kushner uspěl tam, kde mnoho před ním selhalo. Už více než tři roky se Kuvajt a další pokoušeli překlenout propast mezi Saúdy a Katary, aby našli cestu k usmíření. Spor mezi nimi byl však příliš vážný a aféra Khashoggi (vražda tureckého novináře na saudské ambasádě) ji ještě prohloubila. Aljazeera angažovala desítky novinářů a iniciovala spoustu vyšetřování, aby poškodila obraz saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána, považovaného za klíčového aktéra Khashoggiho vraždy.

Americká diplomacie ve formě tlaku vyvíjeného prezidentem Trumpem a diplomatické úsilí Kushnera a jeho týmu nakonec vedly k usmíření mezi bin Salmanem a katarským emírem Tamimem Thanim.

Není to tak dávno, co saúdský korunní princ zahájil výroční summit Rady pro spolupráci v Perském zálivu (GCC) v severozápadní Saúdské Arábii výzvou k jednotnému postoji vůči Íránu: „Dnes zoufale potřebujeme jednotné úsilí pro rozvoj naší rady a řešení výzev, kterým čelíme.“ Před zahájením summitu přijal katarského emíra na letišti, kde se oba vůdci objali a zdálo se, že se usmířili.

Na summit v Perském zálivu lze stále vnímat jako smíření, kde byla nalezena cesta k míru s dalšími třemi zeměmi Kvarteta, ale podrobnosti této dohody jsou stále nejasné. Jednou z podmínek je, že se Katar zříká soudního řízení proti Rijádu za škody způsobené blokádou. Pouze čas ukáže, zda se jedná o skutečné usmíření, ale sdělovací prostředky na obou stranách omezily své útoky a bitvy na sociálních sítích téměř vymizely.

Jared Kushner je svým obrovským příspěvkem k mírovým dohodám mezi Izraelem a čtyřmi arabskými státy a úspěchem při uzavírání regionálních sporů mezi Saúdskou Arábií a Katarem neopěvovaným hrdinou „nového Středního východu“.

Dr. Edy Cohen je výzkumným pracovníkem BESA Centr a specializuje se na meziarabské vztahy, arabsko-izraelský konflikt, terorismus, židovské komunity v arabském světě. Je autorem knih Holocaust v očích Mahmúda Abbáse a Mufti a Židé pojednávající o zapojení Haj Amin Al-Husseiniho do holocaustu a jeho války proti Židům v arabských zemích v letech 1935-1946.

19.01.2021 05:41 Daniel Žingor445Zdroj: BESA CENTER

Klíčová slova